Μια εξαιρετική ανάλυση από το overlap.gr για την ομάδα-φαινόμενο του 21ου αιώνα, την εθνική Ισπανίας.

Όποια συζήτηση και αν ξεκινήσει σχετικά με το ποδόσφαιρο σε επίπεδο εθνικών ομάδων, το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όλων είναι η Εθνική Ισπανίας. Αυτό συμβαίνει όχι μόνο εξαιτίας των τόσο σημαντικών επιτευγμάτων σε ομαδικό / ατομικό επίπεδο, αλλά διότι το ποδόσφαιρο που αποδίδει στο γήπεδο είναι πολύ ανώτερο από αυτό κάθε πιθανού αντιπάλου.

Το ερώτημα είναι, λοιπόν, ποιο είναι το μυστικό των εντυπωσιακών διακρίσεων. Οι αδιαμφισβήτητα ταλαντούχοι Ισπανοί ποδοσφαιριστές ή τα συστήματα και προπονητικά τεχνάσματα των προπονητών των τεράστιων αυτών επιτυχιών Luis Aragones και Vicente Del Bosque;

Ένα από τα πράγματα για τα οποία καμαρώνουν στην Ισπανία είναι η La Liga. Το πρωτάθλημα στο οποίο πρωτοστατούν δύο από τους σπουδαιότερους συλλόγους του πλανήτη: η Real Madrid και η Barcelona. Αμφότεροι κατέχουν σημαντικό κομμάτι της ιστορίας του παγκόσμιου ποδόσφαιρου και αποτελούν σαφώς έναν από τους σημαντικότερους λόγους που η εθνική της χώρας τους είναι τόσο επιτυχημένη τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πλην των δύο υπερ-συλλόγων, το ισπανικό πρωτάθλημα διαθέτει πολλές δυνατές ομάδες από τα σπλάχνα των οποίων έχουν βγει δεκάδες αξιόλογοι ποδοσφαιριστές. «Παράγεται», δηλαδή, πληθώρα ικανών αθλητών που δίνουν την πολυτέλεια στον εκάστοτε προπονητή των Furias Rojas να φτιάξει ένα πολύ ανυπέρβλητο σύνολο.

Μελετώντας τα ρόστερ της Ισπανίας για τα Euro του 2008 και 2012 καθώς και του Mundial του 2010 θα παρατηρήσουμε τα εξής: το 2008 το 78% των Ισπανών αγωνίζονταν σε Ισπανικούς συλλόγους, το 2010 το 86% και το 2012 το 82%. Αποτέλεσμα αυτών των στοιχείων είναι η ομοιογένεια που βγάζουν οι Ισπανοί τόσο εντός, όσο και εκτός γηπέδου. Οι παίκτες γνωρίζονται μεταξύ τους καθώς πολλοί αγωνίζονται στους ίδιους συλλόγους, ξέρουν ο ένας το παιχνίδι του άλλου και έχουν δημιουργήσει ένα οικογενειακό κλίμα που δίνει υγεία στην ομάδα.

Ένας άλλος παράγοντας στον οποίο οφείλεται η τρομερή χημεία των Ισπανών είναι ότι οι περισσότεροι έχουν ξεκινήσει από τις ίδιες ακαδημίες. Σχεδόν όλες οι ισπανικές ομάδες διαθέτουν ακαδημίες που παράγουν συνεχώς νέα αστέρια, με διασημότερες όλων φυσικά τις La Masia της Barcelona και Castilla της Real. Όταν ένας ποδοσφαιριστής μαθαίνει τα μυστικά της μπάλας σε αυτές τις δύο ακαδημίες είναι φυσικό επακόλουθο να υιοθετήσει και τον τρόπο παιχνιδιού των δύο αυτών τεράστιων συλλόγων, που τους έχουν επιφέρει πολλές επιτυχίες.

Πέρα από την υποδειγματική δουλειά που γίνεται στις ακαδημίες των ισπανικών ομάδων, σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ποιοτικών ποδοσφαιριστών παίζει και η προσπάθεια της ισπανικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας η οποία έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές ώστε η εθνική τους να πρωταγωνιστεί σε διεθνείς διοργανώσεις όλων των ηλικιών. Aξίζει να σημειωθεί πως η Ισπανία είναι κάτοχος 6 Ευρωπαϊκών κυπέλλων στο πρωτάθλημα κάτω των 19 της Uefa. (2002, 2004, 2006, 2007, 2011, 2012)

Παρόλα αυτά αν και η ποδοσφαιρική παιδεία είναι μία τέχνη η οποία κατά πολύ μεγάλο ποσοστό διδάσκεται θα ήταν λάθος να θεωρούμε πως οι επιτυχίες οφείλονται μόνο σε αυτό, καθώς πολύ καλές ακαδημίες διαθέτουν ομάδες και άλλων χωρών. Οι Ισπανοί διαθέτουν ένα ιδιαίτερο ταπεραμέντο το οποίο πέρα από την φυσική τους κλίση στο ποδόσφαιρο τους κάνει να ξεχωρίζουν γενικά σαν λαός. Αυτό το φυσικό τους ταλέντο σε συνδυασμό με την ποδοσφαιρική εκπαίδευση των ακαδημιών και το γονίδιο του πρωταθλητή που αποκτούν από μικροί έχει χαρίσει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο παίχτες θρύλους όπως ο Casillas, ο Puyol, ο Xavi, ο Iniesta καθώς και πολλοί άλλοι που από το 2006 και έπειτα έχουν κατακτήσει πέρα από κύπελλα με την εθνική τους πολλές ατομικές και συλλογικές διακρίσεις. (Barcelona, Champions League: 2006, 2009, 2011)

Από άλλη οπτική γωνία, αν παρατηρήσουμε τον τρόπο παιχνιδιού που χρησιμοποιούσε η εθνική Ισπανίας σε κάθε μία από τις τρείς διοργανώσεις που την έστεψαν πρωταθλήτρια, μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά συμπεράσματα. Αρχικά τόσο ο Luis Aragones όσο και ο Vicente del Bosque «αντέγραψαν» τη Barcelona. Έτσι το περίφημο tiki taka, με το ποδόσφαιρο της συνεχής κατοχής, των κοντινών πασών και γρήγορων κινήσεων με ή χωρίς την μπάλα έγινε σήμα κατατεθέν πέρα από την Barcelona και της εθνικής Ισπανίας.

  • Το 2008 στο Euro ο Luis Aragones έχοντας στην διάθεση του τον κινητήριο μοχλό της Barca, δηλαδή τους Xavi και Iniesta χρησιμοποιώντας ένα 4-2-3-1 κατέκτησε το τρόπαιο με 12 γκολ υπέρ και 3 κατά. Στον τελικό με την Γερμανία πέρα από τους προαναφερθέντες συμμετείχαν οι Casillas, Ramos, Marchena, Puyol, Capdevila, Senna, Fabregas, Silva, Torres και σαν αλλαγές οι Xabi Alonso, Cazorla, Güiza.
  • Το 2010 στο Mundial ο Vicente del Bosque ακολουθώντας πιστά το σύστημα του προκατόχου του κατέκτησε το πολυπόθητο κύπελλο με 8 γκολ υπέρ και 2 κατά. Στον τελικό με την Ολλανδία έπαιξαν οι Casillas, Ramos, Pique, Puyol, Capdevila, Busquets, Xabi Alonso, Iniesta, Xavi, Pedro και Villa και σαν αλλαγές οι Jesús Navas, Fabregas, Torres.
  • Τέλος για το Euro του 2012 ο Vicente del Bosque αντιγράφοντας πλήρως το φετινό σύστημα των Καταλανών αποφάσισε να στήσει την ομάδα του χωρίς καθαρό επιθετικό κάνοντας την να αποδίδει μέσα στο γήπεδο ένα πλήρως αποτελεσματικό και απίστευτα θεαματικό ποδόσφαιρο. Με 12 γκολ ενεργητικό, 1 γκολ παθητικό και έναν εντυπωσιακό διασυρμό της Ιταλίας στον τελικό με 4-0 παρέμεινε στην κορυφή της Ευρώπης για δεύτερη τετραετία. Σε αυτόν τον τελικό έπαιξαν οι Casillas, Ramos, Pique, Arbeloa, Alba, Busquets, Xabi Alonso, Iniesta, Xavi, David Silva και Fábregas και σαν αλλαγές οι Pedro, Mata, Torres.

Κοινός παράγοντας και στις 3 διοργανώσεις πέρα από τον τρόπο ανάπτυξης που ανήκει στην Barcelona είναι το ότι η σύνθεση της ομάδας αλλάζει ελάχιστα. Με άλλα λόγια οι προπονητές της Ισπανίας χρησιμοποιούν τα τελευταία 4 χρόνια την ίδια πετυχημένη συνταγή δίχως να έχει βρεθεί κάποια ομάδα ικανή να τους αντιμετωπίσει. Το πιο εντυπωσιακό από όλα είναι πως στην φετινή διοργάνωση οι Ισπανοί έδειξαν μια εκπληκτική νωχελικώτητα, καθώς σε κανένα παιχνίδι δεν έδειξαν τις πραγματικές τους δυνατότητες.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, η Ισπανία είναι παραδοσιακά μια πολύ ισχυρή ποδοσφαιρικά χώρα που έχει βγάλει τρομερά ταλαντούχους αθλητές. Καταλυτικό ρόλο στις συνεχείς επιτυχίες τους παίζει η ποδοσφαιρική τους διαπαιδαγώγηση ωστόσο το πιο σημαντικό μερίδιο κατέχει ο τρόπος παιχνιδιού που υιοθέτησαν οι εκάστοτε προπονητές από το επιβλητικό παιχνίδι της ομάδας-θρύλος που λέγεται Barcelona...