Το βραβείο ΛΕΑ Λογοτεχνικής Μετάφρασης απονέμεται στον μεταφραστή, στη μεταφράστρια ή στη μεταφραστική ομάδα που έχει πραγματοποιήσει κατά το αμέσως προηγούμενο, σύμφωνα με την ημερομηνία έκδοσης του έργου, ημερολογιακό έτος, την καλύτερη πρώτη μετάφραση ή νέα μετάφραση ενός λογοτεχνικού έργου με γλώσσα πρωτοτύπου είτε τα ισπανικά, είτε τα πορτογαλικά, είτε τα καταλανικά. Αποκλείονται από τον διαγωνισμό επανεκδόσεις μεταφράσεων.

Σαν σήμερα, στις 2 Νοεμβρίου του 1922 γεννήθηκε στην παραμεθόρια Μεντόσα της Αργεντινής ο Αντόνιο Ντι Μπενεντέτο. «Γεννήθηκα τη Μέρα των Νεκρών» συνήθιζε να λέει αυτοσαρκαστικά ο μεγάλος αυτός συγγραφέας. Ένας συγγραφέας το έργο του οποίου, παρότι πολυβραβευμένο, κυκλοφορούσε για χρόνια σαν ένας ψίθυρος, σαν ένα φλοίσβισμα του νερού που στο πέρασμα των δεκαετιών όλο και δυνάμωνε. Σήμερα πήρε επιτέλους τη θέση του στο πάνθεον των μεγάλων πεζογράφων και στην Ελλάδα έγινε τα τελευταία χρόνια αγαπητός με δύο μυθιστορήματά του, το Σάμα και τους Αυτόχειρες.

Σ’ έναν αιώνα εμφύλιων σπαραγμών (1833-1936), ο Ισπανικός Εμφύλιος (1936-39) αναδείκνυε κατά το πλέον τραγικό τρόπο τον Διχασμό της «πληθυντικής Ισπανίας». Άλλος πόλεμος κι άλλοι εμφύλιοι έγιναν στην «αναρχοαυτόνομη Καταλονία», άλλος-οι στην παραδοσιακά συντηρητική και καθολική Βασκική, άλλος-οι στις «δεξιές περιφέρειες» Ναβάρα, Καστίλλη-Λεόν, Γαλικία, άλλος-οι «στους χώρους της κολεκτίβας και της επανάστασης» στην Καταλανοαραγονία και την Ανδαλουσία, άλλος-οι στις τρεις πρωτεύουσες της Δημοκρατίας (Μαδρίτη, Βαλένθια, Βαρκελώνη). Επιθετικός ο πόλεμος του αντεπαναστατικού ενιαίου Μπλόκου της Δεξιάς, αμυντικός του επαναστατικού Λαϊκού (πολυ)Μετώπου της Αριστεράς. Προτεινόμενος ορισμός: «Ο Ισπανικός Εμφύλιος είναι η σύγκρουση της δεξιάς αντίληψης για την Ισπανία με τις αριστερές αντιλήψεις για τις Ισπανίες και, παράλληλα, η σύγκρουση αυτών των αριστερών αντιλήψεων μεταξύ τους και της κάθε μίας με τον εαυτό της».

Ένας νέος χώρος στην πόλη, το Volver Flamenco Studio, έχει ανοίξει τις πόρτες του και περιμένει όσες και όσους από εσάς επιθυμούν να έρθουν σε επαφή με το flamenco ή να εμβαθύνουν σε αυτή τη μοναδική τέχνη. Στον κατάλληλο διαμορφωμένο χώρο του Volver, μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα χορού (τεχνική/χορογραφία) και ρυθμολογίας για όλα τα επίπεδα και όλες τις ηλικίες.

Σας περιμένουμε!

Στη μνήμη των 8 ναυτικών που πήραν μέρος στον πρώτο περίπλου της Γης μαζί με τον διάσημο θαλασσοπόρο, η πρεσβεία της Ισπανίας ανέγειρε μνημείο στη Ρόδο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 1519 πέντε πλοία αναχωρούσαν από το ισπανικό λιμάνι του Σανλουκάρ ντε Μπαραμέδα για το πιο σαγηνευτικό ταξίδι στην ιστορία του σύγχρονου κόσμου. Ο πορτογάλος θαλασσοπόρος Φερδινάνδος Μαγγελάνος ξεκινούσε, για λογαριασμό της Ισπανίας, μια φιλόδοξη αποστολή με σκοπό την ανακάλυψη ενός σύντομου δρόμου προς τα Νησιά των Μπαχαρικών, μαζί με 240 ριψοκίνδυνους ναυτικούς: ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ανάμεσά τους, σε εκείνη τη θρυλική περιπέτεια που θα μετατρεπόταν τελικά στον πρώτο περίπλου της Γης, υπήρχαν και οκτώ Ελληνες.