Η Σάρα Μοντιέλ, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Μαρία Αντόνια Αμπάδ Φερνάντεθ (10 Μαρτίου 1928 - 8 Απριλίου 2013), άφησε την τελευταία της πνοή στο διαμέρισμά της στη Μαδρίτη, σε ηλικία 85 ετών, από αιφνίδια καρδιακή ανεπάρκεια.

Η μεγάλη ντίβα του ισπανικού κλασικού κινηματογράφου ξεκίνησε την καριέρα της όταν ήταν μόλις 16 χρονών και γύρισε συνολικά γύρω στις 60 ταινίες. Υπήρξε η πρώτη ισπανόφωνη ηθοποιός που κατέκτησε το Χόλιγουντ και έκανε γνωστή τη γενέτειρά της, τη Μάντσα, παγκοσμίως.

Πρωταγωνίστησε στην ταινία Veracruz στο πλευρό του Γκάρι Κούπερ, η οποία απογείωσε τη φήμη της διεθνώς. Συνεργάστηκε και γνώρισε μεγάλα ονόματα της εποχής όπως Μπαρτ Λάνκαστερ, Τζόαν Φοντέιν, Τζέιμς Ντιν, Ελίζαμπεθ Τέιλορ, Φρανκ Σινάτρα, Άλφρεντ Χίτσκοκ και πολλούς άλλους. Καθιερώθηκε με τα έργα El último cuplé και La Violetera, και κάθε ταινία της σημείωνε τεράστια εμπορική επιτυχία κυρίως τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Από τη δεκαετία του ’70 άφησε το σινεμά και αφιερώθηκε στο τραγούδι.

Η Μοντιέλ, μαζί με τη σαγηνευτική ομορφιά της, είχε μια ταραχώδη αισθηματική ζωή, έκανε τέσσερις γάμους και απέκτησε δυο παιδιά με υιοθεσία. Ήταν και ένιωθε σύμβολο του σεξ και ίνδαλμα της ισπανικής λαϊκής κουλτούρας. Ο τίτλος της αυτοβιογραφίας της Vivir es un placer (H ζωή είναι απόλαυση) είναι χαρακτηριστικός. Η αισθησιακή φωνή της έχει αφήσει θρυλικές ερμηνείες όπως Fumando espero, Bésame mucho, Amado mío, Quizás quizás quizás, Perfidia, Lágrimas negras, κ.ά.