AltΟ "καμπεθόν", όπως αποκαλούν το βραβείο στην Ισπανία, γιορτάζει φέτος τα 30 του χρόνια και το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου η Ισπανική Ακαδημία Κινηματογράφου θα τον απονείμει στους κορυφαίους της περσινής χρονιάς σε μία τελετή που θα παρουσιάσει για δεύτερη συνεχή χρονιά ο ταλαντούχος κωμικός Dani Rovira και θα μεταδοθεί ζωντανά από την RTVE (στην Ελλάδα θα μπορέσουμε να την παρακολουθήσουμε διαδικτυακά μέσω του www.rtve.es/noticias/los-goya/). Παρουσιάζουμε τις υποψηφιότητες για τις κύριες κατηγορίες, τα φαβορί, αλλά και τους προβληματισμούς που έχουν προκύψει.

Καλύτερη Ταινία

(12 υποψηφιότητες), ένα δράμα της Paula Ortiz, βασισμένο στον Ματωμένο Γάμο (Bodas de sangre) του Federico García Lorca. Συγκεντρώνει περισσότερες υποψηφιότητες από οποιαδήποτε άλλη ταινία, 12 στο σύνολο και φαίνεται ότι είναι πιο κοντά στο βραβείο.

(6 υποψηφιότητες), του Cesc Gay που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία. Στην ταινία ο Καταλανός σκηνοθέτης αντιμετωπίζει με αισιοδοξία και χιούμορ το θέμα του καρκίνου, με τους εξαιρετικούς Ricardo Darín & Javier Cámara επίσης υποψήφιους για το βραβείο Α & Β αντρικού ρόλου αντίστοιχα.

(6 υποψηφιότητες), ένα κοινωνικό δράμα του Daniel Guzmán, αφηγείται τις περιπέτειες δύο νεαρών στην Μαδρίτη, με αρκετά αυτοβιογραφικά στοιχεία του σκηνοθέτη που δεν δίστασε να στρατεύσει τη γιαγιά Antonia Guzmán, στην οποία όπως είπε οφείλει το γεγονός ότι ασχολείται με το σινεμά. Η Antonia Guzmán στα 93 της χρόνια κατάφερε επίσης να αποσπάσει υποψηφιότητα για την κατηγορία καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού.

(9 υποψηφιότητες) της Isabel Coixet, με την Juliette Binoche στον πρωταγωνιστικό ρόλο και σε πρώτο πλάνο το αφιλόξενο περιβάλλον του Βόρειου Πόλου και την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσεται εκεί ανάμεσα σε δύο γυναίκες που με τον δικό της τρόπο η κάθε μια αγαπούν τον ίδιο άντρα.



(8 υποψηφιότητες) του Fernando León de Aranoa, με τους Tim Robbins & Benicio del Toro να ταξιδεύουν σε εμπόλεμη ζώνη των Βαλκανίων για να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Επικρατέστερη από τις παραπάνω φαίνεται να είναι η "La novia", που θριάμβευσε και στο φεστιβάλ του San Sebastián, αλλά κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ταινία "Truman" ή το "A cambio de nada" να φύγει απ' την απονομή με το πιο ποθητό απ' τα βραβεία.

Καλύτερος Σκηνοθέτης

Στην κατηγορία καλύτερης σκηνοθεσίας συναντάμε τους Paula Ortiz (La novia), Isabel Coixet (Nadie quiere la noche), Cesc Gay (Truman) & Fernando León de Aranoa (Un día perfecto), απ' αυτούς δεν έχουν στην συλλογή τους βραβείο Goya οι Paula Ortiz & Cesc Gay που φαίνονται και ως επικρατέστεροι για τη φετινή χρονιά.

Α & Β Γυναικείος και Αντρικός Ρόλος

Το βραβείο Α & Β αντρικού ρόλου φαίνεται ότι θα παραλάβουν οι Ricardo Darín & Javier Cámara για την ερμηνεία τους στην ταινία "Truman". Για το Β' γυναικείου ρόλου οι προβλέψεις είναι ανάμεσα στις Luisa Gavasa & Elvira Mínguez για τις ταινίες "La novia" & "El desconocido" αντίστοιχα, ενώ μάχη θα δοθεί για το Α' γυναικείου ρόλου όπου Inma Cuesta (La novia), Penélope Cruz (ma ma), Juliette Binoche (Nadie quiere la noche) και Natalia de Molina (Techo y comida) έχουν σχεδόν ίσες πιθανότητες, "σχεδόν" γιατί παραδοσιακά η Ισπανική Ακαδημία σπάνια δίνει το βραβείο σε μη ισπανόφωνους ηθοποιούς.

Goya de Honor

AltΤο τιμητικό βραβείο Goya de Honor αυτή τη χρονιά θα παραλάβει ο 89χρονος σκηνοθέτης, σεναριογράφος και ηθοποιός Mariano Ozores, για την πολυετή προσφορά του στο Ισπανικό σινεμά και μία καριέρα που συγκεντρώνει 96 ταινίες. Ο Ozores δήλωσε ότι αν τώρα έκανε μία ταινία αυτή θα ήταν για το Podemos με τον López Vázquez στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αναλυτικά όλες οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία:
https://www.premiosgoya.com/30-edicion/nominaciones/por-categoria/

Προβληματισμό τέλος έχει προκαλέσει το γεγονός ότι οι πέντε ταινίες που είναι υποψήφιες στην κατηγορία "Καλύτερης Ταινίας" κατάφεραν να κόψουν από κοινού 1,1 εκ. εισιτήρια στις αίθουσες της χώρας, νούμερο που αντιστοιχεί περίπου στο 1% του συνόλου - τα μισά δε απ' αυτά της ταινία "Truman", παρά το γεγονός ότι το 2015 οι πωλήσεις εισιτηρίων είχαν αυξητική τάση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά (κατά 7,7%). Από την άλλη πλευρά απ΄τις πέντε πιο εμπορικές ισπανικές ταινίες της χρονιάς (με πωλήσεις 10,8 εκ. εισιτηρίων) μόνο σε μία δόθηκε υποψηφιότητα, στην "Atrapa la bandera" στην κατηγορία καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων, ενώ αγνοήθηκε επιδεικτικά η πιο εμπορική απ' αυτές "Ocho apellidos catalanes", το σίκουελ της "Έρωτας αλα Ισπανικά" (Ocho Apellidos Vascos).

Πηγές: elpais, rtve, elperiodico