Στο τρέχον τεύχος του Σεπτεμβρίου 2010 του διεθνούς φήμης και κυκλοφορίας ταξιδιωτικού περιοδικού Condé Nast Traveler, που θεωρείται η Βίβλος του σύγχρονου ταξιδιώτη, υπάρχει μια δισέλιδη διαφήμιση της Χώρας των Βάσκων, που πραγματικά αφήνει άφωνο τον αναγνώστη με την πρωτοτυπία και την έμπνευσή της. Ο τίτλος: «Η Χώρα των Βάσκων ψάχνει Πρεσβευτές». Ακολουθεί το αυθεντικό κείμενο, όπως είναι γραμμένο στα ισπανικά:

«Euskadi busca Embajadores. Tú también puedes serlo.
Seas de donde seas, comparte con nosotros tus experiencias sobre Euskadi. Envíanos tus fotos, tu blog, tu página de Facebook, aquel poema que escribiste, aquel video que grabaste o simplemente demuestra tu cariño por esta tierra dándote de alta en nuestra web. Te nombraremos "Embajador de Euskadi". Veras qué lujo.
EUSKADI, saboréala.
www.euskadisaboreala.es»

Όπως βλέπετε, η ιδέα είναι αρκετά απλή στη σύλληψη, αλλά στην εκτέλεση αναμένεται να βρει μεγάλη απήχηση. Στόχος της είναι να δημιουργήσει ένα ολόκληρο παγκόσμιο δίκτυο θαυμαστών της Χώρας των Βάσκων, το οποίο δίκτυο μάλιστα θα προσφέρει δωρεάν τις αποδείξεις της αγάπης του: κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, ποιήματα κλπ., ένα τεράστιο, πολύτιμο υλικό, που οι εμπνευστές αυτής της καμπάνιας θα χρησιμοποιήσουν για το καλύτερο συμφέρον και φυσικά για την διαφήμιση της Χώρας των Βάσκων. Σε αντάλλαγμα, θα σε ονομάσουν Πρεσβευτή τους, χωρίς να κάνουν γνωστό μέχρι στιγμής ποια θα είναι τα απτά οφέλη για τον συμμετάσχοντα. Με άλλα λόγια, με τα κάποια έξοδα που θα τους στοιχίσει αυτή η καμπάνια, θα βγάλουν, κατά πώς φαίνεται, αρκετά χρήματα και, συγχρόνως, θα έχουν καταγεγραμμένη στα αρχεία τους μια πολυάριθμη λίστα από θαυμαστές, που στο μέλλον θα δείξει πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν.

Πρόκειται το δίχως άλλο για μια πολύ έξυπνη ιδέα! Από την άλλη, η Ελλάδα, η χώρα που «έδωσε τα φώτα του πολιτισμού» στον κόσμο, θα έπρεπε να είναι η πρώτη που να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο καταγεγραμμένων πρεσβευτών ανά τον κόσμο! Στις δύσκολες μέρες που περνάμε, μια από τις μέριμνες του Κράτους οφείλει να είναι και η διαφύλαξη και προώθηση του τουρισμού μας. Ιδέες σαν αυτή που μας έρχεται από τη Χώρα των Βάσκων, μας δείχνουν τον δρόμο για το τι θα έπρεπε να κάνουμε. Και τους δικούς μας πρεσβευτές πρέπει να τους βρούμε πρώτα εκ των έσω.

Σύνδεσμοι:
Euskadi saboréala: www.euskadisaboreala.es
TV Euskadi: www.tveuskadi.net
Euskadi Turismo: www.turismoa.euskadi.net/s11-18805/es

Αρθρογράφος: Κωνσταντίνος Σφύκας
Επιμέλεια: Βίκυ Ρούσκα