Τα ελληνικά τυριά είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικής ποιότητας και οι Έλληνες είναι γνωστό πως κρατάμε τα ηνία παγκοσμίως στην τυροφαγία. Αν όμως ο ουρανίσκος σας ζητά νέες γευστικές εμπειρίες, δοκιμάστε τα τέσσερα ισπανικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που σας προτείνουμε παρακάτω. Αν σχεδιάζετε ταξίδι στην Ισπανία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα αστουριάνικο εστιατόριο και να ζητήσετε patatas cabrales (πατάτες με σάλτσα που φτιάχνεται από το τυρί με το ίδιο όνομα). Αντίστοιχα ψάξτε και τα υπόλοιπα τυριά, αν δηλώνετε λάτρης τους. Πραγματικά, αξίζει τον κόπο!

Cabrales
Ισπανικό σχεδόν μαλακό τυρί, που παρασκευάζεται με την πρόσμειξη αγελαδινού και πρόβειου γάλακτος, ή, όπως συνηθίζεται πια σήμερα, από 100% αγελαδινό. Πρόκειται για μια ΠΟΠ για την περιοχή της Αστούριας. Το καμπράλες ωριμάζει για 2-3 στο τυροκομείο και μετά για 2 και παραπάνω μήνες σε φυσικό περιβάλλον, στις υγρές σπηλιές της περιοχής όπου αναπτύσσει μια «μούχλα» που θυμίζει αμυδρά αυτή του ροκφόρ. Το σχήμα του είναι κυλινδρικό (22Χ12 εκ.) και φέρει φυσική, λεπτή κρούστα. Εσωτερικά είναι ζαχαρί κι οι φλέβες/τρυπούλες του είναι πιο έντονες και ενίοτε πλησιάζουν τις μπλε αποχρώσεις του κοβαλτίου. Η υφή του μερικές φορές είναι ελαφρά κολλώδης, είναι αρκετά υγρό και θρυμματίζεται αισθητά. Όσο πιο αλμυρό είναι τόσο η γεύση του γίνεται εντονότερη καθώς παλαιώνει. Είναι ένα κατεξοχήν επιτραπέζιο τυρί, αλλά στην περιοχή του χρησιμοποιείται, όπως και τα υπόλοιπα μπλε τυριά στην κουζίνα. Συνοδεύεται από παλαιωμένα κόκκινα κρασιά, αλλά οι Ισπανοί το σερβίρουν με μηλίτη ή τα πιο ώριμα με κάποια παλαιωμένα sherry pedro ximenez, με παλαιωμένη Madeira, porto και sauternes, αλλά και με το τοπικό λευκό τους απόσταγμα μήλου orujo de manzana, με το οποίο το συνδυάζουν εξάλλου και στο ομώνυμο πατέ με περιστέρι.

Manchego
Ημίσκληρο τυρί από πρόβειο, απαστερίωτο ή παστεριωμένο γάλα ΠΟΠ στην περιοχή της Μάντσα (Ciudad Real), γνωστή και ως πατρίδα του Δον Κιχώτη. Παρασκευάζεται σε κυλίνδρους ύψους 10 εκ. και διαμέτρου 25 εκ. που φέρουν κιτρινωπή κρούστα. Εσωτερικά το τυρί είναι αχνό κίτρινο, με πολύ μικρές τρύπες. Πολλές φορές προτείνεται μέσα σε ελαιόλαδο (manchego en aceite), αλλά πιο συχνά προσφέρεται κερωμένο. Η γεύση του είναι βουτυρώδης, με νότες ξύσματος εσπεριδοειδών και με μια επίγευση που όσο περνάει ο χρόνος στρέφεται προς τους ξηρούς καρπούς. Το μαντσέγκο απαιτείται να ωριμάσει για 2 μήνες πριν βγει στην αγορά με την ένδειξη «fresco». Χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε τάρτες, γκρατέν και πίτες. Το ώριμο μαντσέγο, που παλαίωσε για 3-13 μήνες ονομάζεται «manchego curado» και θεωρείται ένα κατεξοχήν επιτραπέζιο τυρί, που ταιριάζει με ώριμα και ταννικά κόκκινα ή με ένα χορτώδες albariño, που θα προβάλει τον ρουστίκ χαρακτήρα του τυριού.

Queso de Cantabria
Το DOP queso nata de Cantabria είναι ένα ημίσκληρο τυρί ΠΟΠ από την Καντάμπρια, που παρασκευάζεται από πλήρες, παστεριωμένο αγελαδινό γάλα της φυλής frisona/pintas de cantabria. Παρουσιάζεται σε ρόδες ή παραλληλεπίπεδα των 400-800 γρ. Εξωτερικά φέρει κίτρινη κρούστα και εσωτερικά είναι αχνο-κίτρινο, χωρίς τρύπες, είναι απαλό στην υφή, λείο και εύκαμπτο. Η γεύση και το άρωμα του είναι βουτυράτα, πλούσια και η υφή του ιδιαίτερα κρεμώδης, πράγμα που δικαιολογεί το ότι στην περιοχή το αποκαλούν και «Queso de nata» τυρί κρέμας γάλακτος. Χαρακτηριστικό του μια ελαφρά πικρή επίγευση που γίνεται διακριτή στα πιο ώριμα τυριά. Συνηθίζεται να χρησιμοποιείται στην κουζίνα σε σαλάτες και πιάτα που ζητούν ένα τόσο κρεμώδες τυρί, αλλά εκτιμάται και στο τέλος του γεύματος όταν συνοδεύεται από ένα τραγανό λευκό ή κόκκινο κρασί που θα έχει τόσο σώμα ώστε να υποστηρίξει την κρεμώδη παρουσία του.

Tetilla
Το ΠΟΠ τυρί τετίγια είναι ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά τυριά της Γαλικίας (βορειοδυτική Ισπανία) και ένα από τα πιο γνωστά εκτός των συνόρων της χώρας. Παρασκευάζεται από παστεριωμένο αγελαδινό γάλα που προέρχεται αποκλειστικά από αγελάδες που εκτρέφονται στην περιοχή (ράτσες frisona, pardo alpina και rubia gallega) με ελάχιστη ωρίμανση 7 μέρες. Το κωνικό του σχήμα που θυμίζει γυναικείο στήθος, του δίνει και το όνομα (teta σημαίνει βυζί). Το σχήμα αυτό οφείλεται στα χωνιά όπου πήζει. Η ωρίμανση πραγματοποιείται σε δροσερό και υγρό μέρος και διαρκεί 10 με 30 μέρες. Το quiexo tetilla έχει μυρωδιά απαλή, ελαφρώς όξινη και θυμίζει το γάλα από το οποίο φτιάχνεται. Η γεύση του είναι γαλακτώδης, βουτυρώδης, ελαφρώς όξινη και ελάχιστα αλμυρή, ενώ η υφή του είναι κρεμώδης. Εξωτερικά φέρει λεπτή, κιτρινωπή κρούστα, αλλά το εσωτερικό του είναι αρκετά λευκότερο και μαλακό. Πρέπει να φυλάσσεται σε δροσερό μέρος, ωστόσο συνιστάται να το βγάζετε από το ψυγείο λίγη ώρα πριν το καταναλώσετε. Μια καλή ιδέα είναι να το αλείψετε στο ψωμί και να το συνδυάσετε με λίγο κυδωνόπαστο. Συνοδέψτε το με ένα πρώιμο λευκό κρασί, για παράδειγμα ένα albariño ή ένα ribeiro (γαλικιανά και τα δυο) θα ήταν εξαιρετική επιλογή!

Οι πληροφορίες για τα τρία πρώτα τυριά είναι από την Umamipedia.