Ο ποιό εύκολος τρόπος για να μπορείτε να γράφετε ισπανικά στα Windows είναι να χρησιμοποιήσετε τις παρακάτω συντομεύσεις ενώ το πληκτρολόγιό σας είναι γυρισμένο στα αγγλικά:

á = Alt-0225
é = Alt-0233
í = Alt-0237
ó = Alt-0243
ú = Alt-0250
ñ = Alt-0241
ü = Alt-0252
¡ = Alt-0161
¿ = Alt-0191


Δηλαδή, για να πληκτρολογήσετε το ñ:

 1. Πατάτε Alt-Shift για να γυρίσετε στα αγγλικά αν δεν είσαστε ήδη
 2. κρατάτε πατημένο το "Alt"
 3. πληκτρολογείτε: 0241
 4. αφήνετε το "Alt"

Ένα άλλος τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω φόρμα για να εισάγετε τα τονισμένα γράμματα. Απλά κάντε κλικ στο αντίστοιχο γράμμα που επιθυμείτε:

.

Τέλος ο πιο μόνιμος τρόπος είναι να εγκαταστήσετε το ισπανικό πληκτρολόγιο στα windows. H διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω είναι για τα αγγλικά Windows XP. Για τα ελληνικά XP θα είναι τα αντίστοιχα μενού. Σε παρενθέσεις εμφανίζεται η αντίστοιχη επιλογή στα ελληνικά.

  1. Κάντε δεξί κλικ-Settings (Ρυθμίσεις) πάνω στο εικονίδιο ένδειξης της ενεργής γλώσσας το οποίο βρίσκεται κάτω δεξιά στη γραμμή εργασιών των Windows .
  2. Θα εμφανιστεί το παρακάτω παράθυρο:

  1. Μετά κάντε κλικ στο κουμπί "Add..." (Προσθήκη) για να προσθέσετε μια καινούρια γλώσσα. Θα εμφανιστεί το παράθυρο στο οποίο θα επιλέξετε τη γλώσσα: "Spanish (International Sort)" (Ισπανικά (διεθνής διάλεκτος))

  1. Θα πατήσετε ΟΚ και μετά θα εμφανιστεί η γλώσσα που έχετε προσθέσει:

 1. Θα πατήσετε "Apply" (Εφαρμογή) και μετά "ΟΚ"

Με αυτό τον τρόπο, θα μπορείτε να επιλέγετε μεταξύ 3 γλωσσών, Ελληνικά, Ισπανικά και Αγγλικά. Αυτό γίνεται με διαδοχικά "Alt-shift" του πληκτρολογίου. Κανονικά θα πρέπει να εμφανιστεί το σύμβολο όταν έχει γίνει σωστά η εγκατάσταση.

Το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο είναι ότι αν έχουμε 3 γλώσσες όπως στο παράδειγμα και έχουμε συνηθίσει σε 2 τότε μερικές φορές μπορεί να μπερδευόμαστε και να γράφουμε ισπανικά ενώ θα θέλαμε αγγλικά. Απλά θα πρέπει να ελέγχουμε την τρέχουσα γλώσσα από την γραμμή εργασιών. Υπάρχει και η λύση να απεγκαταστήσουμε τα αγγλικά βέβαια!

Ωραία εγκαταστήσαμε τα ισπανικά, πως όμως τα πληκτρολογούμε αφού έχουμε ελληνικό πληκτρολόγιο; και μιλάμε φυσικά ειδικά για τους τονισμένους χαρακτήρες, αλλά και τους υπόλοιπους που δεν βρίσκονται στις κλασικές θέσεις. Για την ευκολία σας λοιπόν παραθέτουμε εδώ τη διάταξη ενός ισπανικού πληκτρολογίου.
Ισπανικό πληκτρολόγιο

Χρησιμοποιούμε το πλήκτρο της ελληνικής αποστρόφου (δεξιά του Ñ) μαζί με το εκάστοτε φωνήεν για να το εμφανίσουμε τονισμένο.
 • shift+, = ; (άνω τελεία)
 • shift+. = :
 • shift+= = ¿
 • shift+- = ?
 • = αντιστοιχεί με ¡
 • shift+1 = !