Μια πρωτεύουσα που λες και χορεύει στους χαρούμενους ρυθμούς των κρουστών της Καραϊβικής

Μπορεί η Κούβα να μαστίζεται ακόμα από το εμπάργκο των ΗΠΑ, αλλά μας προσφέρει χαμογελώντας μερικές από τις μεγαλύτερες απολαύσεις στη ζωή: το ρούμι, το Mojito και το Cuba Libre, τα cohibas, τη ρούμπα και τη ζάχαρη!

Η ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ
Έκτος από την Ρlaza de la Cathedral και τις γύρω περιοχές της, χτυπάει κόκκινο και στην παραλιακή λεωφόρο Μalecon

Το μεγαλύτερο νησί των Αντιλών, η Κούβα, διαθέτει φυσική ομορφιά που θα σας συνεπάρει -παραλίες με φοινικόδεντρα και λευκή άμμο, νερά σε πρωτοφανή απόχρωση του γαλάζιου- και μια πρωτεύουσα που λες και χορεύει στους χαρούμενους ρυθμούς των κρουστών της Καραϊβικής από το 1515. Τότε ιδρύθηκε το ιστορικό της κέντρο της Αβάνας, η Ηabana Vieja, που από το 1982 κοσμεί τον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, ως το πιο καλοδιατηρημένο κέντρο κλασικής αρχιτεκτονικής σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. Οι δρόμοι της αποπνέουν ακόμα τον 50s αέρα, που προσδίδουν στην πόλη τα αμερικάνικα αυτοκίνητα αντίκες, η μυρωδιά αυθεντικών πούρων και τα κατακκόκινα χείλη των γοητευτικών γυναικών της!

Πού
Δύο είναι οι πλατείες που δεσπόζουν. Η Ρlaza de Αrmas («Πλατεία των όπλων»), όπου ξεχωρίζει το επιβλητικό Ρalacio de Los Capitanes Generales, έδρα για 400 χρόνια των κυβερνητών της Κούβας, και η Plaza de la Cathedral, η πιο κοσμική πλατεία της πόλης, με πολλά μουσεία, γκαλερί και τον καθεδρικό ναό. Το Palacio Municipal είναι ένα καταπληκτικό δείγμα μπαρόκ αρχιτεκτονικής. Σε μιαν από τις πολλές καφετερίες επιβάλλεται να πιείτε τον καφέ σας, τον παραδοσιακό coubita, χαζεύοντας την κίνηση, τους ντόπιους, με το να γίνεται ένας από αυτούς.

Ο καλός αυτήν την εποχή καιρός (από Νοέμβριο μέχρι και Φεβρουάριο είναι η ιδανική εποχή), ευνοεί την κλασική διαδρομή από την πλατεία αυτή προς το φημισμένο bar-restaurant «La Floridita», που από μόνο του αποτελεί ένα ιστορικό «αξιοθέατο», καθώς θεωρείται ότι φτιάχνει τα καλύτερα Daiquiri στον κόσμο. Οι φωτογραφίες των Έρνεστ Χέμινγoυεϊ και Έρολ Φλιν, που λάτρεψαν την Αβάνα όσο κανείς, θα σας το επιβεβαιώσουν. Μάλιστα, στην οδό Εmpedrado 207, δυτικά της Plaza de la Cathedral, θα συναντήσετε το ιστορικό μπαράκι «La Βodeguida De Μedio», όπου ο Χέμινγουεϊ έγραφε στην ταράτσα, με θέα ολόκληρη την πόλη και με παρέα πάντα ένα αυθεντικό Mojito.

Μια βόλτα για τους φίλους του αυτοκινήτου μπροστά από το Καπιτώλιο επιβάλλεται. Τόσες μεταπολεμικές Ρodiac, Cadillac, Chrysler και μάλιστα σε έντονους χρωματισμούς δεν έχετε ξαναδεί ποτέ!

Τι
Έκτος από την Ρlaza de la Cathedral και τις γύρω περιοχές της, η διασκέδαση χτυπάει κόκκινο και στην παραλιακή λεωφόρο Μalecon. Σημείο αναφοράς στη διασκέδαση εδώ και χρόνια είναι το ξενοδοχείο «National». «Club Tropicana, drinks are free, Fun and sunshine - there's enough for everyone», τραγουδούσαν οι Wham! στα δοξασμένα 80s, υμνώντας το περίφημο νυχτερινό κλαμπ με τα αξέχαστα shows, όπου «οι άγνωστοι γίνονται ένα και καλωσορίζουν ο ένας τον άλλον», κάτω από τα χαρακτηριστικά και απαραίτητα panama hats τους! Μην τολμήσετε να μην περάσετε ένα βράδυ εκεί! Εναλλακτικά και οικολογικά μπορείτε να πάτε μια εκδρομή στο Las Terazas, για εξερεύνηση της ντόπιας χλωρίδας και πανίδας αλλά και για επίσκεψη σε μια φυτεία καφέ του 18ου αιώνα.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/politismos/agenda/445765