Εδώ και πολλά χρόνια η Ελλάδα καταλαμβάνει σταθερά την δεύτερη θέση σε γαλάζιες σημαίες ανάμεσα σε 49 χώρες παγκοσμίως στην αυστηρή και πολύπλευρη έρευνα που γίνεται από το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (FEE) που είναι ο ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος Γαλάζιας Σημαίας. Η πρώτη χώρα όμως στην παγκόσμια κατάταξη με τις περισσότερες βραβευμένες παραλίες δεν είναι άλλη από την Ισπανία. Με 648 γαλάζιες σημαίες (551 για τις πανέμορφες παραλίες της και 97 για τα λιμάνια της) -συνολικά δέκα περισσότερες από πέρσι, το μεγαλύτερο της ρεκόρ- η Ισπανία διατηρεί την πρωτιά με μεγάλη απόσταση σε μια λίστα που εκτός από την Ελλάδα (393) βρίσκονται σε υψηλές θέσεις η Τουρκία (με 383), η Γαλλία (365), η Πορτογαλία (280) η Ιταλία (248) και η Δανία (243).

Τα κριτήρια του διεθνούς προγράμματος περιλαμβάνουν την καθαριότητα της θάλασσας και της ακτής, καθώς και την οργάνωση, την ασφάλεια των επισκεπτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Η Μεσόγειος υπερτερεί σε παραλίες όπως είναι φυσικό, όμως στην Ισπανία η πρώτη Αυτόνομη Κοινότητα σε γαλάζιες σημαίες είναι η Γαλικία, που βρέχεται από τον Ατλαντικό ωκεανό και ιδιαίτερα στον βορρά από την λεγόμενη Θάλασσα της Καντάμπρια, με 124 γαλάζιες σημαίες. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει πολλές μικρές παραλίες και κόλπους κι όχι μεγάλες σε έκταση όπως σε άλλες περιοχές. Ακολουθούν η Αυτόνομη Κοινότητα της Βαλένθια με 114, η Καταλονία με 111, η Ανδαλουσία με 96, οι Βαλεαρίδες Νήσοι που έχασαν φέτος κάποιες από τις σημαίες τους και έμειναν στις 62, τα Κανάρια με 46, η Μούρθια με 26 και η Αστούριας με 18. Υπάρχει όμως και μια «παραξενιά» στην λίστα με τις γαλάζιες σημαίες φέτος. Μια από τις βραβευμένες παραλίες βρίσκεται στην επαρχία του Μπανταχόθ (Badajoz) στην Αυτόνομη Κοινότητα της Extremadura. Μόνο που το Badajoz… δεν έχει θάλασσα! Όχι, δεν έχει γίνει λάθος, για πρώτη φορά μια γαλάζια σημαία βραβεύει μια «εσωτερική» παραλία του γλυκού νερού, την παραλία που δημιουργήθηκε στη τεχνητή λίμνη της Orellana la Vieja και που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από «κανονικές» παραλίες.

Playa Dulce de Orellana - Μπανταχόθ

Μπορεί να έχουμε συνηθίσει να κάνουμε διακοπές στα ελληνικά νησιά με ήλιο και θάλασσα αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος και πως η Ισπανία όχι μόνο δεν υστερεί σε τίποτα αλλά είναι πάντα εκεί για να μας εκπλήσσει ευχάριστα.

Playa de Monsul - Αλμερία
Playa de Cavalleria - Menorca
Playa de Bolonia - Κάντιθ
Playa de Torredembarra - Ταρραγόνα

Άρθρο, επιμέλεια: Jana Tziveleki