AltΧιλιάδες κατοίκων της Ιβηρικής διαδηλώνουν για αλληλεγγύη και προστασία των μαθητών, μετά από συνεχόμενες ημέρες έντονης αστυνομικής βίας και δεκάδες συλλήψεις μαθητών.

Το γεγονός που πυροδότησε την αγανάκτηση :

Όλα ξεκίνησαν την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, κατά την διάρκεια μιας 10λεπτης διακοπής της κυκλοφορίας από μαθητές μπροστά στο Ινστιτούτο Lluís Vives στην Βαλένθια.

Η παραπάνω συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας εκ μέρους των μαθητών, πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη μετά το πέρας των μαθημάτων, από τις 25 Ιανουαρίου, μπροστά στο Ινστιτούτο της Βαλένθιας (παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται επίσης και σε άλλες σχολές και ινστιτούτα της πόλης), από μαθητές του ινστιτούτου που τάσσονται ενάντια στα προγράμματα λιτότητας που προβλέπουν περικοπές στην εκπαίδευση, συμπεριλαμβάνοντας και έξοδα θέρμανσης στις διδακτικές αίθουσες.

Οι δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας προσπάθησαν να απομακρύνουν τους μαθητές που διαδήλωναν ειρηνικά, ασκώντας βία εις βάρος τους, συλλαμβάνοντας στο τέλος της επιχείρησης έναν 17χρονο διαδηλωτή.

Από την επόμενη ημέρα οι αντιδράσεις συμπαράστασης των πολιτών και μαθητών της Βαλένθια κλιμακώθηκαν, με ειρηνικές πάντα διαδηλώσεις, οδηγώντας σε περαιτέρω άσκηση βίας από πλευράς της αστυνομίας, τραυματισμούς διαδηλωτών και περισσότερες συλλήψεις.

Δηλώσεις της κυβέρνησης και αστυνομίας:

Από πλευράς της πολιτικής εξουσίας, το κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, χαρακτήρισε παράνομες τις διαδηλώσεις των μαθητών, καθώς δεν είχαν προηγουμένως ανακοινώσει την πραγματοποίησή τους (υπενθυμίζω ότι οι μαθητές είχαν προγραμματίσει τις διαδηλώσεις τους από τις 25 Ιανουαρίου) αποδίδοντας ευθύνες στην αντιπολίτευση για την υποκίνηση των μαθητών. Από την πλευρά της αστυνομίας, ο αρχηγός του σώματος της Βαλένθια έκανε ακόμα πιο προκλητικές δηλώσεις, χαρακτηρίζοντας τους μαθητές "εχθρούς" της αστυνομίας (!).

Η Μαθητική Άνοιξη:

altΟι διαδηλώσεις μαθητών, φοιτητών και απλών πολιτών, έχουν επεκταθεί πλέον σε όλη την Ισπανία. Το κύμα της αποκαλούμενης "Μαθητικής Άνοιξης" (Primavera Estudiantil) έχει παρασύρει χιλιάδες Indignados που δηλώνουν την αλληλεγγύη τους στους "εχθρούς" της ισπανικής αστυνομίας, προτάσσοντας ως όπλα τους βιβλία και μαθητικές σημειώσεις. Με ειρηνικές διαδηλώσεις σε μια έντονα ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, απλοί πολίτες εκφράζουν την αγανάκτηση τους για την ποινικοποίηση των μαθητών της Βαλένθιας απαιτώντας την παραίτηση κυβερνητικών υπευθύνων.

Πηγή: Εφημερίδα El País

Ακολουθήστε στο Twitter:
#PrimaveraValenciana
#PrimaveraEstudiantil