Χιλιάδες Αργεντίνοι απέδωσαν φόρο τιμής την Παρασκευή στην Εύα Περόν, τη λαοφιλή Εβίτα, με τη συμπλήρωση 61 χρόνων από το θάνατο μιας Αργεντίνας πολιτικής ηγέτιδας που πάλεψε για τα δικαιώματα των εργατών και την αναγνώριση της γυναίκας στην κοινωνική ζωή. Με διάφορες εκδηλώσεις, ο λαός της Αργεντινής αναγνώρισε την προσφορά της Εβίτα για την αξιοπρέπεια των γυναικών, και την αναγνώριση για το δικαίωμα στη γυναικεία ψήφο.

Από την είσοδό της στην πολιτική, στο πλάι του συζύγου της, του στρατηγού Χουάν Ντομίνγκο Περόν, η Εβίτα εργάστηκε για μια χώρα όπου οι εργάτες θα είχαν όλα τα δικαιώματα και όπου οι εγγυήσεις του κράτους θα ήταν στην υπηρεσία της αποκλεισμένης πλειοψηφίας έτσι ώστε "μοναδικοί προνομιούχοι να είναι τα παιδιά".

Η Εβίτα γνώρισε τη φτώχεια, την ταπείνωση και την περιφρόνηση εξαιτίας των ταπεινών καταβολών της. Ο Εντουάρντο Γκαλεάνο σχολιάζει στο βιβλίο του Μνήμη της Φωτιάς: "Από τότε που γεννήθηκε (η Εβίτα) στο χωριό Λος Τόλντος, κόρη ανύπαντρης μητέρας, ήταν καταδικασμένη στην ταπείνωση".

Όπως η ίδια πάντα έλεγε, όλες αυτές οι ταπεινώσεις την έκαναν να σηκωθεί και να αντιπροσωπεύσει τους ταπεινούς, τους ρακένδυτους, τους αποκλεισμένους, όσους η κοινωνία απέβαλε επειδή δεν κατείχαν υλικά πλούτη.

Μετά την Εβίτα, η Λατινική Αμερική διεκδίκησε το ρολο της γυναίκας στην κοινωνία, γι' αυτό και οι αργεντίνοι την εξυψώνουν ως μια επαναστάτρια που μετασχημάτισε το ρόλο των γυναικών και προώθησε απαραίτητες κοινωνικές αλλαγές.

Πηγή: Telesur