Μετά από 39 ολόκληρα χρόνια, ο Βασιλιάς της Ισπανίας Juan Carlos I de Borbón y Borbón-Dos Sicilias ανακοίνωσε σήμερα την παραίτηση του από τον θρόνο στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόυ και την διαδοχή του από τον γιό του Felipe de Borbón y Grecia.

Είναι μια ιστορική στιγμή για τη μοναρχία στην Ισπανία που έρχεται σε μια περίπλοκη εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα και που ίσως ανοίξει τον δρόμο ακόμα και για την αναθεώρηση του συντάγματος.

Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος γεννήθηκε στη Ρώμη στις 5 Ιανουαρίου του 1938, και είναι γιος του Χουάν των Βουρβώνων, εγγονός του Βασιλιά της Ισπανίας Αλφόνσο ΙΓ και τρισέγγονος της Βασίλισσας Βικτώριας του Ηνωμένου Βασιλείου. Είναι απόγονος από την πλευρά του πατέρα του, του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ της Γαλλίας. Μητέρα του είναι η Μαρία Μερθέδες των Βουρβώνων των Δύο Σικελιών, επίσης απόγονος του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΔ΄ της Γαλλίας.

Παντρεύτηκε στην Αθήνα στις 14 Μαΐου του 1962 την τότε Πριγκίπισσα Σοφία της Ελλάδας, πρωτότοκη κόρη των Βασιλέων Παύλου και Φρειδερίκης. Απέκτησαν τρία παιδιά, την Ελένη, την Χριστίνα και τον Φίλιππο.

Στις 30 Οκτωβρίου του 1975 ο ετοιμοθάνατος Φράνκο τον όρισε προσωρινό Αρχηγό Κράτους (ήδη τον είχε χρίσει διάδοχό του, το 1969). Δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα στις 22 Νοεμβρίου 1975, ο Χουάν Κάρλος ανακηρύχθηκε Βασιλιάς βάσει του νόμου της διαδοχής, που είχε συντάξει ο Φράνκο. Ο Βασιλιάς Χουάν Κάρλος αποκατέστησε τη δημοκρατία στη χώρα του και διόρισε Πρωθυπουργό τον Αδόλφο Σουάρεθ. Οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές διεξήχθησαν στη χώρα στις 15 Ιουνίου του 1977 και ένα νέο Σύνταγμα σχεδιάστηκε το 1978.

Στις 23 Φεβρουαρίου του 1981, με τηλεοπτική παρέμβασή του, κατέστειλε την απόπειρα πραξικοπήματος από το Συνταγματάρχη Τεχέρο, που είχε καταλάβει το Κοινοβούλιο.

Τα τελευταία χρόνια η βασιλική οικογένεια έχει βρεθεί στο μάτι του κυκλώνα με διάφορες αφορμές, όπως το ταξίδι του Χούαν Κάρλος στην Μποτσουάνα για κυνήγι ελεφάντων, κάτι που προκάλεσε την κοινή γνώμη εν μέσω οικονομικής κρίσης και τον έκανε να ζητήσει δημόσια συγνώμη. Πρόσφατα οι δικαστικές περιπέτειες του γαμπρού του Ινιάκι Ουρντανγκαρίν (συζύγου της δεύτερης κόρης του Ινφάντα Χριστίνα) για ζητήματα διαφθοράς τον έφερε και πάλι στο προσκήνιο και είχε σαν αποτέλεσμα την πτώση της δημοτικότητας του. Αντίθετα ο γιός του Φίλιππος, πρίγκηπας της Αστούριας που θα τον διαδεχτεί έχει μέχρι στιγμής την συμπάθεια του ισπανικού λαού