Όπως ίσως θα ξέρετε, την Πέμπτη 29/4 δόθηκε μία συνέντευξη τύπου στο Ινστιτούτο Θερβάντες, σχετικά με το θέμα της ισπανικής γλώσσας στα Γυμνάσια και τα Λύκεια. Οι ομιλητές ήταν τέσσερις:

  • Ο κ. Eusebi Ayensa Prat, διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας.
  • Η κα. María del Carmen Ponce Martín, εκπαιδευτική ακόλουθος της Πρεσβείας της Ισπανίας από το Σεπτέμβρη του 2007.
  • Η κα. Ευθυμία Πανδή-Παυλάκη, Καθηγήτρια Ισπανόφωνης και Συγκριτικής Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • Ο κ. Χριστόφορος Σουμίλας, εκπρόσωπος Καθηγητών Ισπανικών, από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πτυχιούχων Ισπανικής Φιλολογίας (ΠΑΣΠΙΦ).

Η συνέντευξη ήταν περιεκτική και ο κάθε ομιλητής αναφέρθηκε εκτενώς στη μέχρι τώρα πορεία και τους σκοπούς τους τομέα του. Πιο αναλυτικά:

Ο κ. Σουμίλας, μίλησε αρκετά για την ένταξη των ισπανικών στα Γυμνάσια και στα Λύκεια από το 2006, όπως επίσης και για τις προσπάθειες ένταξης των ισπανικών από την Πέμπτη και την Έκτη Δημοτικού. Επίσης, είπε χαρακτηριστικά πως όλοι οι διευθυντές των Γυμνασίων και των Λυκείων έχουν την εγκύκλιο της ένταξης της ισπανικής γλώσσας, και πως γενικά υπάρχει θετική ανταπόκριση, αλλά απευθύνονται στους διευθυντές για ισότιμη μεταχείριση.

Η κα. Ponce, επικεντρώθηκε στους σκοπούς και τις δράσεις του εκπαιδευτικού τμήματος της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Ελλάδα. Μίλησε για τη συνεργασία που έχει τόσο με το Πανεπιστήμιο, όσο και με τους Συλλόγους καθηγητών ισπανικής, για τη συνεχή διοργάνωση σεμιναρίων κατάρτισης των καθηγητών, για το Πρόγραμμα "Εγκαταλελειμμένα Χωριά", για τη δημιουργία του περιοδικού "Mediterraneo", και πολλά άλλα.

Η κα. Παυλάκη μίλησε και αυτή για την ιστορία, τους σκοπούς και τις δράσεις του Τμήματος Ισπανικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών: για τη συνεργασία με ισπανικά Πανεπιστήμια μέσω της δράσης Erasmus, για τη συμμετοχή στο Σύστημα Αξιολόγησης και Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας, για τη συνεργασία με το Μορφωτικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισπανίας και την αποστολή διδασκόντων στο Τμήμα, για τη διδασκαλία των ισπανικών στο Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με 700 φοιτητές και 20 καθηγητές, για τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων σε θέματα γλώσσας και πολιτισμού και, το πιο σημαντικό κατ' εμέ, για το διαχωρισμό των τμημάτων Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας από τον Οκτώβριο του 2009.

Ο κ. Ayensa Prat αναφέρθηκε στην προσπάθεια δημιουργίας ενός μικρότερου Ινστιτούτου Θερβάντες στη Θεσσαλονίκη, η οποία όμως έχει σταματήσει λόγω της κρίσης. Μίλησε επίσης για τις δράσεις του ινστιτούτου Θερβάντες, για τις πολιτιστικές δραστηριότητές του (όπως η έκθεση ζωγραφικής του Περού που θα υπάρχει όλο το καλοκαίρι) στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, για τη βιβλιοθήκη με περισσότερους από 20.000 τίτλους και την νέα δωρεά της βιβλιοθήκης της Ιουλίας Ιατρίδη, όπως επίσης και για το νέο κτήριο του Ινστιτούτου, το οποίο στεγάζει πάνω από 1.000 μαθητές σε 13 αίθουσες, και του οποίου τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν στις 19 Μαϊου.

Γενικά, καθ' ότι ήταν μία ανοιχτή συνέντευξη τύπου, όλοι οι ομιλητές μίλησαν αρκετά γενικά, και έδωσαν πληροφορίες σε σχέση με τους τομείς τους, όμως πιστεύω πως για τους καθηγητές των ισπανικών, και δη τους «δραστήριους», αυτή η συνέντευξη δεν είχε κάτι να προσδώσει, αφού μίλησαν για πράγματα ήδη γνωστά στους καθηγητές.