Πάθος, ρίζες, πρωτοπορία: τα τρία βασικά συστατικά του Βασκικού Πανεπιστήμιου Μαγειρικής

ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΚΡΗ

Πιάτα όπως «μπακαλιάρος αλά μπιθκαΐνα» (μπακαλιάρος με κόκκινη σάλτσα), «τσιπιρόνες εν σου τίντα» (σουπιές στο μελάνι τους), «γκάμπας αλ αχίγιο» (γαρίδες με σκόρδο) καθώς και τα γνωστά και μη εξαιρετέα «πίντσος» τους (καναπεδάκια στα οποία ο κάθε μάγειρας αφήνει τη φαντασία του να οργιάσει, ενώ η υπογράφουσα ακόμη θυμάται τα σέσκουλα που έψαχνε ώρες να βρει για να τα χρησιμοποιήσει η Μαμπέλ Μαρτίνεθ,

προκειμένου να φτιάξει ένα τέτοιο καναπεδάκι) εντυπωσιάζουν το λάτρη της καλής και ποιοτικής κουζίνας. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το ότι οι γαστριμαργικοί οδηγοί της Michelin είναι γεμάτοι από βασκικά εστιατόρια, ότι ολοένα και περισσότερο κόσμος επισκέπτεται την περιοχή για γαστριμαργικό τουρισμό –πέραν του πολιτισμού και της μοναδικότητας που παρουσιάζει- ή για να δοκιμάσει το φημισμένο κόκκινο κρασί Ριόχα, το τοπικό λευκό και ιδιαίτερα φρουτώδες Τσακολί ή το Πατσαράν, ένα ηδύποτο με βάση το γλυκάνισο και τα δαμάσκηνα. Ακόμη, δεν είναι τυχαίο ότι το Σαν Σεμπαστιάν είναι η πόλη με τα περισσότερα αστέρια της Michelin ανά άτομο. Τελικά, δεν είναι διόλου τυχαίο το ότι επιλέχτηκε αυτή η όμορφη και κοσμοπολίτικη παραλιακή πόλη της Χώρας των Βάσκων για να φιλοξενήσει το Βασκικό Πανεπιστήμιο Μαγειρικής (Basque Culinary Center, BCC).

Πρωτοπορία

Πρόκειται για το πρώτο ακαδημαϊκό ίδρυμα του είδους του. Υπάρχει άλλο ένα στην Ιταλία, αλλά ο οδηγός σπουδών του είναι προσανατολισμένος κυρίως στη γεωργία. Επίσης, υπάρχουν και μερικά που λειτουργούν στις ΗΠΑ ή τη Λατινική Αμερική. Μόνο που εκείνα δεν έχουν καθόλου ανεπτυγμένο τον τομέα της έρευνας. Αντίθετα, το BCC υπόσχεται στους φοιτητές του ότι θα ασχοληθούν πολύ με την έρευνα -ακόμη και σε μεταπτυχιακό επίπεδο-, με τους χώρους εστίασης και την αίσθηση των τροφών, με το πώς λειτουργεί η βιολογία των φυτών, με τις καινούριες τεχνολογίες σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό της κουζίνας, τα εστιατόρια καθώς και με τους νεωτερισμούς στο συγκεκριμένο τομέα. Στη διάρκεια των τεσσάρων ετών της φοίτησης στο BCC, οι σπουδαστές θα μάθουν τα πάντα σχετικά με τη μαγειρική και το σερβίρισμα. Θα εστιάσουν στην ανθρωπολογία, ώστε να γνωρίζουν το πώς χρησιμοποιήθηκε το φαγητό ως εργαλείο για την κοινωνικοποίηση του ανθρώπου, καθώς επίσης και πώς μερικές τροφές συμβάλλουν στην αντιμετώπιση ασθενειών. Το BCC θα προβάλει σθεναρή αντίδραση στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα και θα εντάξει στα μαθήματα που πρόκειται να διδάξει και την καταπολέμηση της πείνας στον κόσμο. Η μόρφωση των φοιτητών αυτά τα τέσσερα χρόνια δε θα είναι αποκλειστικά επί της βασκικής κουζίνας, καθώς θα γνωρίσουν επίσης τη γαλλική, τη γιαπωνέζικη κ.λπ. και θα τις ερευνήσουν παράλληλα, αφού καθηγητές τους θα είναι μερικοί από τους καλύτερους σεφ του κόσμου και ο Φεράν Αντριά του φημισμένου «Ελ Μπουλί» ο επικεφαλής τους. Επίσης, πρόκειται για ένα διεθνές κέντρο, κάτι που αποδεικνύει και το όνομά του άλλωστε, και γι’ αυτό και απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Τα μαθήματα του πρώτου έτους ξεκινούν στις 3 Οκτωβρίου και από τους 56 φοιτητές οι 7 κατάγονται από τη Γαλλία, τη Δανία, την Κίνα, την Κολομβία, το Μεξικό, την Ολλανδία και τη Ρουμανία. Το 56% είναι αγόρια και το 43% κορίτσια, οι 23 Βάσκοι, οι 27 από τις ισπανικές επαρχίες. Οι πρωτοετείς φοιτητές είναι από 18 μέχρι 25 χρόνων κι επιλέχτηκαν κατόπιν τρίμηνων δοκιμασιών.

Συνεργασία

Το BCC είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας πολλών φορέων πέραν των ακαδημαϊκών. Συνέβαλε σημαντικά ο δήμος του Σαν Σεμπαστιάν, ο οποίος παραχώρησε και το χώρο στο Τεχνολογικό Πάρκο Μιραμόν για να κατασκευαστεί το 5ώροφο κτίριο σε σχήμα στοιβαγμένων πιάτων, το Μοντραγκόν Ουνιμπερτσιτατέα (το πανεπιστήμιο στα βασκικά) και η βασκική κυβέρνηση. Κατασκευάστηκε από την εταιρία Βαάμ του Σαν Σεμπαστιάν κι έχει σχήμα του λατινικού «U» έτσι ώστε να διευκολύνονται τα μαθήματα και να μπορούν όλοι να έχουν οπτική επαφή με τις κουζίνες, τους σεφ κ.λπ. Στη λειτουργία του συνέβαλε ακόμη το υπουργείο Επιστημών και Καινοτομίας με 7 εκατομμύρια ευρώ. Συνολικά κόστισε 17 εκατομμύρια ευρώ κι, όπως υποστηρίζουν όλοι, είναι απόδειξη του πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση: με τη συνεισφορά πολλών φορέων.

Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 26 Σεπτεμβρίου παρουσία του πρίγκιπα Φίλιππου, του «λεεντακάρι» (προέδρου της βασκικής κυβέρνησης) Πάτσι Λόπεθ, μελών του δημοτικού συμβουλίου κ.λπ., οι οποίοι ευχήθηκαν καλή αρχή για το έργο, καλή σταδιοδρομία στους φοιτητές και προπάντων πολλή έμπνευση!

Πηγή: ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ