Θεσσαλονίκη 16 Δεκεμβρίου 2013

Αγαπητοί συνάδελφοι καθηγητές της Ιταλικής και της Ισπανικής γλώσσας,

Η παρούσα επιστολή αποτελεί επικαιροποίηση της επιστολής της 26ης Σεπτεμβρίου του 2012: http://www.ispania.gr/eidhseis/ispanika-ekpaideysh/3891-epistolh-ispanikh-glwssa

Προστέθηκαν τέσσερα νέα κεφάλαια που αφορούν: α) τις στατιστικές για τη χρησιμότητα των γλωσσών της Ε.Ε., καθώς και τις ανακοινώσεις-ψηφίσματα-αποφάσεις που έχουν διαμορφώσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Πολυγλωσσίας στην Ε.Ε., β) την κατάργηση της Ιταλικής και της Ισπανικής γλώσσας από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το σχολικό έτος 2013-2014, γ) τη μη συμπερίληψη-πρόσκληση των κλάδων εκπαιδευτικού προσωπικού ΠΕ 34 Ιταλικής και ΠΕ 40 Ισπανικής Γλώσσας στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την Αξιοποίηση και Εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στη Διδακτική Πράξη, δ) την απουσία εκπαιδευτικής διπλωματίας από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. Ιταλία και Ισπανία και ε) τις διαφαινόμενες εξελίξεις ως προς τη λειτουργία των τμημάτων Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α.

Επιπλέον, όλα τα κεφάλαια, παλαιά και νέα, εμπλουτίστηκαν με ιστοσυνδέσμους που οδηγούν σε συνεντεύξεις, άρθρα, διοικητικά έγγραφα, αποσπάσματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την Πολυγλωσσία, καθώς και πρακτικά-οπτικοακουστικό υλικό από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ (2008 - 2013).doc

Έναυσμα για την επικαιροποίηση της επιστολής αποτέλεσε η επικείμενη συν-διοργάνωση κοινής ημερίδας, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τα τμήματα Ιταλικής και Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και του Ε.Κ.Π.Α., με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Παππούς,
Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής Γλώσσας
Επίτιμο Μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας