Πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά εξάγονται από μια έρευνα την οποία παρουσίασε η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, η Ανδρούλλα Βασιλείου.

«Τα πορίσματα της μελέτης αντικτύπου για το Erasmus είναι εξαιρετικά σημαντικά, δεδομένων των απαράδεκτα υψηλών επιπέδων ανεργίας των νέων στην ΕΕ. Το μήνυμα είναι σαφές: Εάν σπουδάσετε ή παρακολουθήσετε κατάρτιση στο εξωτερικό, έχετε περισσότερες πιθανότητες να βελτιώσετε τις εργασιακές προοπτικές σας. Με το νέο πρόγραμμα Erasmus+, η ΕΕ θα παρέχει υποτροφίες σε τέσσερα εκατομμύρια άτομα την περίοδο 2014-2020, κάτι που θα τους δώσει τη δυνατότητα να δουν πώς είναι να ζεις σε άλλη χώρα μέσω των σπουδών, της κατάρτισης, της διδασκαλίας ή του εθελοντισμού», δήλωσε η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου, η ευρωπαία επίτροπος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Οι πρώην φοιτητές Erasmus είναι πιθανότερο να έχουν διακρατικές σχέσεις: το 33% αυτών των φοιτητών έχει σύντροφο διαφορετικής υπηκοότητας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για εκείνους που μένουν στη χώρα τους κατά τη διάρκεια των σπουδών τους είναι 13%· το 27% των φοιτητών Erasmus συναντά τον μακροχρόνιο σύντροφό του στο πλαίσιο του Erasmus. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η Επιτροπή εκτιμά ότι, από το 1987, περίπου ένα εκατομμύριο βρέφη είναι πιθανό να έχουν γεννηθεί από ζευγάρια Erasmus.

Το πρόγραμμα Erasmus όχι μόνο βελτιώνει τις προοπτικές σταδιοδρομίας, αλλά και ανοίγει στους φοιτητές ευρύτερους ορίζοντες και τους παρέχει κοινωνικές διασυνδέσεις. Το 40% έχει αλλάξει χώρα διαμονής ή εργασίας τουλάχιστον μία φορά από την αποφοίτησή του, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που δεν ήταν κινητικοί κατά τη διάρκεια των σπουδών τους. Ενώ το 93% των φοιτητών με διεθνή πείρα μπορεί να φανταστεί να ζει στο εξωτερικό στο μέλλον, αυτό ισχύει μόνο για το 73% των ατόμων που παραμένουν στην ίδια χώρα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους.

Δείτε το σχετικό δελτίο τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ.