Ο βουλευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Μαραβέγιας κατέθεσε την παρακάτω ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τη διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση:

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Ν. ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Θέμα: «Διδασκαλία της Ισπανικής γλώσσας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»

Σύμφωνα με το από 7/5/21 υπόμνημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Ισπανικής γλώσσας (ΠΕ40) το πρόβλημα της διδασκαλίας των Ισπανικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (ημερήσια γυμνάσια και γενικά λύκεια) χρονίζει από το 2011, όταν η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανέστειλε την συμπερίληψη της στα αντίστοιχα ωρολόγια προγράμματα μαθημάτων.

Το γεγονός ότι η Ισπανική είναι η δεύτερη ομιλούμενη γλώσσα στον κόσμο (ως μητρική) αλλά και η δεύτερη παγκοσμίως γλώσσα επικοινωνίας (μετά τα αγγλικά) δείχνει τη σημασία της διδασκαλίας της καθώς και την ανάγκη η δημόσια εκπαίδευση της χώρας μας να συμβαδίζει με τις διεθνείς εξελίξεις.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη με το Ν.4713/2020 θεσπίστηκε για πρώτη φορά στα Δημόσια Λύκεια η παροχή ενισχυτικής διδασκαλίας ειδικών μαθημάτων εξεταζόμενων στις πανελλαδικές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και το μάθημα της Ισπανικής γλώσσας. Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:

Ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μαραβέγιας

  1. Εξετάζετε το ενδεχόμενο επανεισαγωγής της Ισπανικής ως 2ης ξένης γλώσσας (ελεύθερης επιλογής) στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;
  2. Πόσοι μόνιμοι εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ40 (Καθηγητές Ισπανικής γλώσσας) υπηρετούν σήμερα στη δημόσια εκπαίδευση;
  3. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του υπουργείου σας για την ενίσχυση του παραπάνω κλάδου με μόνιμο προσωπικό;

Αθήνα, 25-6-2022
Ο ερωτών βουλευτής
Κωνσταντίνος Μαραβέγιας