Κοινή ευρωπαϊκή δράση έναντι των οίκων αξιολόγησης ζητεί η ελληνική κυβέρνηση μετά τη νέα ηχηρή υποβάθμιση που υπέστη η ελληνική οικονομία από τον οίκο Moody’s. Η κυβέρνηση επιχειρεί να ξαναφέρει το θέμα ψηλά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών ζητημάτων και ζητεί να συζητηθεί άμεσα στο Eurogroup και το eco/fin.

Με επιστολή του προς τον κ. Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο του Eurogroup, τους επιτρόπους κκ. Ολι Ρεν και Μισέλ Μπαρνιέ και τον πρόεδρο της ΕΚΤ κ. Ζαν - Κλοντ Τρισέ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αφού χαρακτηρίζει την απόφαση για την Ελλάδα «εντελώς αδικαιολόγητη», ζητεί να αναληφθεί κοινή δράση προκειμένου να αντιμετωπιστούν επειγόντως οι επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία.

Μετά και τη χθεσινή υποβάθμιση της Ισπανίας, που διευρύνει πλέον την πίεση προς την ΕΕ για επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων, δημιουργείται ευρύτερο κλίμα αντίδρασης που εκφράζεται μέσω δηλώσεων Ευρωπαίων αξιωματούχων, κάτι που ασφαλώς ενισχύει την ελληνική στάση. Χθες, μάλιστα, ο επίτροπος κ. Ρεν δήλωσε πως οι τελευταίες ημέρες ανέδειξαν και πάλι πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα περιβάλλον μεγαλύτερης και καλύτερης ρύθμισης για τις αξιολογήσεις.

Οπως δε είπε ο Κοινοτικός επίτροπος, οι κανόνες για τους οίκους αξιολόγησης πρέπει να αλλάξουν και άλλο για να υπάρξει μεγαλύτερη πολυφωνία στον κλάδο, να μειωθεί η εξάρτηση των χωρών από τις αξιολογήσεις και να αποφευχθούν συγκρούσεις συμφερόντων. Εντονη, όπως είναι εύλογο, ήταν και η αντίδραση της Ισπανίας στην υποβάθμιση με την υπουργό Οικονομικών κυρία Ελένα Σαλγάδο να δηλώνει ότι ήταν αυθαίρετη.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αναβιώνουν οι σκέψεις για την ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωπαϊκού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης αν και σε επίπεδο διαδικαστικό και θεσμικό, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και αναμφίβολα θα απαιτήσει πολύ χρόνο.

Περισσότερα: kerdos.gr