Ο οίκος Standard & Poors ανακοίνωσε την Παρασκευή την υποβάθμιση κατά δύο μονάδες της Ισπανίας, της Κύπρου, της Ιταλίας, και της Πορτογαλίας και κατά μία μονάδα της Μάλτας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας.

To "σοκ" όμως ήταν η υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας στο ΑΑ+, από την κορυφαία αξιολόγηση ΑΑΑ. Το τριπλό Α έχασε και η Αυστρία. Αλώβητη παρέμεινε η Γερμανία.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις αξιολογήσεις για το Βέλγιο, την Εσθονία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, ενώ όλες οι χώρες που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση στις 5 Δεκεμβρίου βγήκαν από αυτό το καθεστώς, όπως και η Κύπρος -που είχε τεθεί υπό παρακολούθηση από τις 12 Αυγούστου.

Στη σχετική του ανακοίνωση ο οίκος αιτιολογεί την ενέργειά του επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, πως οι πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες τις τελευταίες εβδομάδες ενδεχομένως είναι ανεπαρκείς για να αντιμετωπίσουν πλήρως τις συνεχιζόμενες συστημικές εντάσεις στην Ευρωζώνη.

Οι προοπτικές για τις αξιολογήσεις Αυστρίας, Βελγίου, Κύπρου, Εσθονία, Φινλανδίας, Γαλλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Μάλτας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σλοβενίας και Ισπανίας είναι αρνητικές, διότι ο οίκος εκτιμά πως υπάρχουν τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες για υποβάθμιση είτε το 2012 είτε το 2013.

Eurogroup: Εχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα κατά της κρίσης χρέους

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναφέρουν πως ήδη έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους, ενώ επιταχύνονται οι μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής ένωσης. Προσθέτουν πως η Ευρωζώνη θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να ξεπεράσει την κρίση.

Ο Standard & Poor's στις 5 Δεκεμβρίου είχε προειδοποιήσει ουσιαστικά όλη την Ευρωζώνη, θέτοντας σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση 15 μέλη της -πλην της Ελλάδας, που όμως έχει ήδη την κατώτατη αξιολόγηση CC, και της Κύπρου, που ήταν ήδη υπό παρακολούθηση.