Οι Ισπανοί αμπελουργοί ασκούν πιέσεις στο ελληνικό σταφύλι, εξαιτίας του γεγονός ότι οι Ίβηρες παραγωγοί, διαθέτουν το προϊόν τους, ακόμα και σε χαμηλότερες τιμές στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ του εξωτερικού.

Αιτία ειναι ότι η ισπανική ποικιλία superior, είναι χαμηλή σε περιεκτικότητα σε σάκχαρα, κάτι που αναγκάζει τους Ισπανούς να τη διαθέσουν πιο φθηνά. Στην Κρήτη, οι εκτάσεις αγγίζουν τα 23.000 στρέμματα, και δεν παρουσιάζουν διαφοροποίηση σε σχέση με πέρυσι. Η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλιών superior, prime και ραλύ έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως ανέφερε στο Agronews.gr o κ. Νίκος Γιαννιδάκης, συσκευαστής της Minoan Fruits. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μέσες αποδόσεις για τα superior και ραλύ διαμορφώνονται στα 5-8 κιλά ανά φυτό, ενώ τα σταφύλια prime αποδίδουν κατά μέσο όρο 7-10 κιλά το φυτό. Οι τιμές παραγωγού για τα παραπάνω πρώιμα σταφύλια είναι ίδιες και κυμαίνονται στα 75-80 λεπτά το κιλό, ενώ την περσινή χρονιά οι τιμές αυτές διαμορφώθηκαν στα ίδια επίπεδα. Την ίδια ώρα στην εγχώρια αγορά, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από πρωιμότητα κατά τέσσερις ημέρες σε σύγκριση με πέρυσι, ενώ οι λίγες επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά έχουν ως αποτέλεσμα τη μικρότερη αντοχή και διατηρησιμότητά του ελληνικού επιτραπέζιου σταφυλιού.

Παράλληλα οι περισσότεροι καλλιεργητές προχώρησαν σε λιγότερες φυτοπροστατευτικές επεμβάσεις είτε λόγω οικονομικής στενότητας, είτε χωρίς να το επιδιώξουν συνειδητά, καθώς εκεί οδήγησαν οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει ως συνέπεια οι αντοχές και η διατηρησιμότητα του ελληνικού σταφυλιού να είναι φέτος μικρότερες.

Πηγή: CretePlus.gr