Στις 14 Φεβρουαρίου 2010 θα πραγματοποιηθεί η τελετή απονομής των βραβείων Γκόγια, των κορυφαίων κινηματογραφικών βραβείων της Ισπανίας. Την ημέρα που κάποιοι θα γιορτάζουν τον Άγιο Βαλεντίνο, στη Μαδρίτη θα μονομαχούν για τον αριθμό των περισσότερων διακρίσεων οι ταινίες “Celda 211” («Κελί 211») και “Ágora” με 16 και 13 υποψηφιότητες αντίστοιχα.
Υποψηφιότητες καλύτερης ταινίας
Εκτός από τις ταινίες “Celda 211” του Daniel Monzón και “Ágora” του Alejandro Amenábar, υποψήφια για το βραβείο καλύτερης ταινίας είναι επίσης τα έργα: “El secreto de sus ojos”(«Το μυστικό στα μάτια της») του Juan José Campanella και “El baile de la victoria” («Ο χορός της νίκης») του Fernando Trueba.
Στην ταινία “Celda 211” ο πρωταγωνιστής, που πρόκειται να ξεκινήσει δουλειά ως δεσμοφύλακας, μετά από κάποια ατυχή γεγονότα βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα κελί ενώ στη φυλακή ξεσπά εξέγερση κρατουμένων. Η μόνη ελπίδα που έχει τώρα για να επιβιώσει είναι να αναμιχθεί με τους κρατούμενους προσποιούμενος πως είναι ένας από αυτούς. Η ταινία θα προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από τις 21 Ιανουαρίου 2010.
Η ταινία “Ágora”, η πολυαναμενόμενη υπερπαραγωγή με την οποία έχουμε ασχοληθεί και παλιότερα στο ispania.gr, έχει ως κεντρικό πρόσωπο την αλεξανδρινή φιλόσοφο Υπατία και ανακοινώθηκε ότι θα βγει στις ελληνικές αίθουσες στις 28 Ιανουαρίου 2010 αντί για τις 21 που είχε προγραμματιστεί αρχικά.
Ισπανο-αργεντινή παραγωγή είναι η αστυνομική-κοινωνική ταινία “El secreto de sus ojos” (βλ. και σχετική συζήτηση στο φόρουμ) που αναμένεται να βγει στις ελληνικές αίθουσες τον Απρίλιο του 2010.
Τέλος, η ταινία “El baile de la Victoria” είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Antonio Skármeta, του χιλιανού συγγραφέα του βιβλίου «Ο ταχυδρόμος του Νερούδα» στο οποίο βασίστηκε η γνωστή ταινία “Il Postino”.
Υποψηφιότητες καλύτερης σκηνοθεσίας
- Daniel Monzón - “Celda 211″
- Alejandro Amenábar - “Ágora”
- Juan José Campanella - “El secreto de sus ojos”
- Fernando Trueba - “El baile de la victoria”
Υποψηφιότητες για το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου:
- Ricardo Darín - “El secreto de sus ojos”
- Antonio De la Torre - “Gordos”
- Jordi Mollá - “El cónsul de Sodoma”
- Luis Tosar - “Celda 211”
Υποψηφιότητες για το βραβείο α΄ γυναικείου ρόλου:
- Penélope Cruz - “Los abrazos rotos”
- Lola Dueñas - “Yo también”
- Maribel Verdú - “Tetro”
- Rachel Weisz - “Ágora”
Οι εκπλήξεις των φετινών βραβείων Goya
Αξιοσημείωτη είναι η υποψηφιότητα του Pablo Pineda από την ταινία “Yo también” (βλ. σχετικό άρθρο στο ispania.gr) για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ηθοποιού ενώ δυσάρεστη έκπληξη για τον Pedro Almodóvar ήταν το γεγονός ότι η ταινία του “Los abrazos rotos” δεν προτάθηκε για το βραβείο καλύτερης ταινίας ούτε για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας.
Σύνδεσμος: http://blogs.canalsur.es/goya/
