Το Ισπανικό Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει και πάλι το μουσείο του ζωγράφου στο Τολέδο μετά από πέντε χρόνια επισκευών.

Αυτό που ήταν μέχρι σήμερα γνωστό ως το σπίτι-μουσείο του El Greco στο Τολέδο, το οποίο είχε ανοίξει για το κοινό το 1911, χάρη στη γενναιοδωρία του Marqués de la Vega-Inclán, ανοίγει και πάλι τις πόρτες του σήμερα στο κοινό, μετά από πέντε χρόνια επιφυλάσσοντάς μας πολλές εκπλήξεις.

Η πρώτη είναι ότι, προς κατάπληξη πολλών, ο ζωγράφος δεν έζησε ποτέ σ' αυτό το παλατάκι που βρίσκεται στο ιστορικό κέντρο του Τολέδο. Μαζί με την γυναίκα του Χερόνιμα ντε λας Κουέβας (δεν παντρεύτηκαν ποτέ) και τον μοναδικό του γιο, Χόρχε Μανουέλ, έμενε σε ένα σπίτι που βρισκόταν περίπου 200 μέτρα από την κατοικία του Μαρκήσιου. Μια τρομερή πυρκαγιά κατέστρεψε εντελώς το σπίτι του Γκρέκο.

Αφού ξεκαθαρίστηκε αυτό το ιστορικό λάθος, η ανακαίνιση του μουσείου, που χρηματοδοτήθηκε αποκλειστικά από το Υπουργείου Πολιτισμού με 6.200.000 ευρώ, έχει μετατρέψει το κτίριο σε μια εκθαμβωτική ''στάση'' όπου μπορεί το κοινό να θαυμάσει τα έργα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στη μέγιστη λαμπρότητά τους.

Οι χώροι που είναι αφιερωμένοι στους Αποστόλους κι ο πίνακας Άποψη και πλάνο του Τολέδο δεν θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης έκθεσης.

Τα μπλε, κόκκινα, πράσινα και καφέ του κάθε πίνακα των Αποστόλων μπορεί ο θεατής να τα θαυμάσει με κάθε λεπτομέρεια χάρη στο νέο φωτισμό. Ο ριζικός νεωτερισμός του Ελ Γκρέκο μπορεί να ειδωθεί πια χωρίς οπτικά όρια και με έναν καινούργιο σχεδιασμό από την Κονσολαθιόν Παστόρ, που είναι η διευθύντρια του μουσείου από το 1990.

Πηγή: El País