Ο αυτόχθων πληθυσμός του Μεξικού, που αριθμεί 15.700.000 άτομα, τιμά την Παρασκευή με πολυάριθμες εκδηλώσεις την Διεθνή Ημέρα των Ιθαγενών Λαών. Οι εορτασμοί θα λάβουν χώρα μεταξύ 9 και 11 Αυγούστου στο Κεντρικό Πάρκο Πονιέντε στη μεθοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρες, στο βορρά της χώρας, όπου θα συγκεντρωθούν διάφορες προσωπικότητες ιθαγενούς καταγωγής, οι οποίοι θα προσφέρουν μια συνάντηση μουσικής, χορού, τραγουδιού, γαστρονομίας και εκθέσεων, καθώς και πώλησης προϊόντων κατασκευασμένων από τους ίδιους.

Αυτοί οι ιθαγενείς πληθυσμοί έχουν μεγαλύτερη παρουσία στις πολιτείες Οαχάκα, Τσιάπας, Γιουκατάν, Βερακρούς και Πουέμπλα.

Η Διεθνής Ημέρα Ιθαγενών Λαών ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 9 Αυγούστου από το 1995 με σκοπό να καταγγείλει τα σοβαρά προβλήματα που βιώνουν αυτοί οι πληθυσμοί.

Το Εθνικό Συμβούλιο Αξιολόγησης της Πολιτικής Κοινωνικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι 7 κάθε 10 κατοίκους σε ιθαγένικο νοικοκυριό ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας και 1 στους 10 κάτω από ακραία φτώχεια.

Ένας ειδικός του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM), ο Κάρλος Σόγια, υποστήριξε ότι για να εξαλειφθεί η μορφωτική καθυστέρηση, η περιθωριοποίηση, οι διακρίσεις, η φτώχεια και η έλλειψη πρόσβασης σε διάφορες υπηρεσίες, δεινά από τα οποία υποφέρουν οι γηγενείς πληθυσμοί, χρειάζονται ολοκληρωμένες δημόσιες πολιτικές.

Το Μεξικό είναι μια από τις χώρες με μεγαλύτερη γλωσσική ποικιλομορφία στον κόσμο, καθώς από το σύνολο του πληθυσμού, μόνο 6.600.000 μιλούν 68 ιθαγενείς γλώσσες.