40 αντικείμενα κεραμικής τέχνης προκολομβιανών πολιτισμών του σημερινού Περού βρέθηκαν μετά από 84 χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Yπουργείου Eξωτερικών της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Τα αντικείμενα αυτά είχαν μεταφερθεί το 1929 στη Σεβίλη της Ισπανίας, για να εκτεθούν κατά τη διάρκεια της ιβηροαμερικανιοκής έκθεσης στο περίπτερο του Περού. Ο εμφύλιος πόλεμος της Ισπανίας (1936-1939) και ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος εμπόδισαν τον επαναπατρισμό των εκθεμάτων. Τα εν λόγω έργα τέχνης ανήκουν στους πολιτισμούς Τσανκάι, Τσιμού, Νάσκα και Μοτσίκα, και χρονολογούνται από τον 1ο και το 2ο αιώνα μ.Χ. Τα αντικείμενα βρέθηκαν και ανακτήθηκαν από το προξενείο του Περού στη Σεβίλη, αν και δε δόθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με τον ακριβή τόπο και της συνθήκες κάτω από τις οποίες βρέθηκαν.

Επίσης δε διευκρινίστηκε πότε θα επιστραφούν τα ευρήματα στο Περού. Προηγουμένως είχε επιστραφεί ένα μόνο αντικείμενο της ίδιας συλλογής από την Ισπανία το 1958, και παραδόθηκε στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας και Αρχαιολογίας.

Πηγή: Telesur