Στις 15 Σεπτεμβρίου οι χώρες της Κεντρικής Αμερικής που ανήκαν στην παλιά αποικιακή διοίκηση της Γκουατεμάλας (πλην του Μεξικού και του Παναμά δηλαδή) γιόρτασαν 192 χρόνια ανεξαρτησίας, με διάφορες εκδηλώσεις.
Η επίσημη Πράξη της Ανεξαρτησίας από την Ισπανία υπογράφηκε στην πόλη της Γουατεμάλας στις 15 Σεπτεμβρίου 1821 από μια επιτροπή εξεχόντων προσώπων που περιλάμβανε μέλη της πρώην αποικιακής διοίκησης, των δημοτικών αρχών και εκπροσώπους της εκκλησίας, των πανεπιστημιακών και των συνδικάτων εμπόρων και δικηγόρων. Εκείνη την ημέρα ανέλαβε το αξίωμα του Ανώτατου Αρχηγού της Διοικητικής Εξουσίας ο Γκαμπίνο Γκαϊνσα, για να κυβερνήσει τη χώρα μέχρι τις 23 Ιουνίου 1822, όταν αντικαταστάθηκε από τον Βισέντε Φιλίσολα.
Ανεξαρτητοποιήθηκαν έτσι οι πέντε επαρχίες της αποικιακής Διοίκησης της Γουατεμάλας (Capitanía General de Guatemala), που περιλάμβανε τις σημερινές χώρες Γουατεμάλα, Ονδούρα, Ελ Σαλβαδόρ, Μπελίζ, Νικαράγουα, Κόστα Ρίκα, και την επαρχία Τσιάπας που ανήκει σήμερα στο Μεξικό. Κάποιες από αυτές εντάχθηκαν προσωρινά στο ανεξάρτητο κράτος του Μεξικού και στη συνέχεια συγκρότησαν ομοσπονδιακό κράτος, με την ονομασία αρχικά Ηνωμένες Επαρχίες Κεντρικής Αμερικής (1823) και κατόπιν Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Κεντρικής Αμερικής (1824). Μεταξύ 1838 και 1840 ξέσπασε εμφύλιος πόλεμος, με την υποκίνηση της ντόπιας ολιγαρχίας και των ξένων δυνάμεων, με αποτέλεσμα το ενιαίο κράτος να διασπαστεί στις σημερινές χώρες της Κεντρικής Αμερικής.
Ο πρόεδρος της Γουατεμάλας, Ότο Πέρες Μολίνα και οι υψηλόβαθμες αρχές της χώρας τίμησαν την επέτειο της Ανεξαρτησίας με διάφορες εθιμοτυπικές εκδηλώσεις. Ο πρόεδρος απευθύνθηκε στο λαό από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου, διαβεβαιώνοντας ότι επιθυμεί μια χώρα πιο ασφαλή όπου να βασιλεύει η ειρήνη, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στη δικαιοσύνη και όχι στην ατιμωρησία και την βία. Η αναζήτηση της ανεξαρτησίας είναι η αναζήτηση της ανάπτυξης, πρόσθεσε.
Μαζί με τη Γουατεμάλα, κι άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής όπως η Ονδούρα και το Eλ Σαλβαδόρ γιόρτασαν την ανεξαρτησία τους. Στην Ονδούρα, χιλιάδες ανθρώπων από διάφορα μέρη της χώρας γιόρτασαν την ανεξαρτησία με πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρελάσεις. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων έγινε αναπαράσταση της Πράξης Ανακήρυξης της Ανεξαρτησίας στον προεδρικό οίκο, με την παρουσία του προέδρου της χώρας, Πορφίριο Λόμπο, και άλλων πολιτικών ηγετών.
Στο Ελ Σαλβαδόρ η ανεξαρτησία γιορτάστηκε με στρατιωτική και μαθητική παρέλαση, που πέρασε από τους πιο ιστορικούς δρόμους της πρωτεύουσας Σαν Σαλβαδόρ, υπό το βλέμμα του αρχηγού του κράτους, προέδρου Μαουρίσιο Φούνες και άλλων επισήμων. «Η ανεξαρτησία έφερε μια αναγέννηση της προέλευσής μας ως σαλβαδορένιων, κεντροαμερικανών και μελών της Μεγάλης Λατινοαμερικάνικης Πατρίδας», είπε χαρακτηριστικά ο Φούνες στην ομιλία του.