INCANTADAS, εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας των καλλιτεχνών και καθηγητών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, Asunción Jódar και Ricardo Marín Viadel.

Las Incantadas (Οι Μαγεμένες), στη διάλεκτο των Ισπανόφωνων Εβραιών της Θεσσαλονίκης, είναι τέσσερις λίθινοι πεσσοί της ύστερης αρχαιότητας (3oς-5oς αι.) με ανάγλυφες μορφές φυσικού μεγέθους, που βρέθηκαν στην αρχαία αγορά της Θεσσαλονίκης. Η εικόνα τους και ο θρύλος τους αποτελούν ένα από τα σύμβολα της πόλης.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, οι καλλιτέχνες και καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Γρανάδας, Asunción Jódar και Ricardo Marín-Viadel, σχεδίασαν κάποια από τα έργα της μόνιμης συλλογής που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και τις οκτώ LAS INCANTADAS που εκτίθενται στο Λούβρο.

Η εγκατάσταση αυτή στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης συνίσταται σε περισσότερα από εξήντα ιχνογραφήματα μνημειακού χαρακτήρα, ύψους ενάμιση μέτρου περίπου, που παρουσιάζονται σε μορφή διαλόγου με τα έργα τέχνης του μουσείου και με τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μοντέρνου κτιρίου.

Το ερευνητικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα: INCANTADAS. Εγκατάσταση σύγχρονων ιχνογραφημάτων μνημειακού χαρακτήρα βασισμένων στην απεικόνιση της πολιτιστικής παράδοσης της Μακεδονίας, έχει οργανωθεί από κοινού από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Βυζαντινών Νεοελληνικών και Κυπριακών Σπουδών Γράναδας και το Πανεπιστήμιο Γρανάδας με απώτερο στόχο τη συνύπαρξη της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας και της αρχαίας καλλιτεχνικής κληρονομιάς www.incantadas.com.

ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2012, 19.00
Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης Τηλέφωνο: 2310830538
Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων Fax:2310861306
Τεκμηρίωσης & Δημοσιευμάτων email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.amth.gr