Ανέκδοτες φωτογραφίες του Αργεντίνου επαναστάτη από τη Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας

Το όνομα του, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι το συνώνυμο της ελευθερίας. Με αφορμή τα 45 σχεδόν χρόνια από την δολοφονία του τον Οκτώβριο του 1967 στην Βολιβία, η Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας με τον εύγλωττο τίτλο «ως σύγχρονος Προμηθέας…»

Οι φωτογραφίες της θρυλικής μορφής του Τσε Γκεβάρα που οι περισσότερες είναι ανέκδοτες και κάποιες ελάχιστα γνωστές θα εκτεθούν στο χώρο του Κέντρου Πολιτισμού «Περί Τεχνών» στην Πάτρα (Αράτου και Κανακάρη 65) στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 18 Ιανουαρίου (ώρα 20.30). Ο λόγος για φωτογραφίες των Οσβάλντο και Ρομπέρτο Σάλας που προέρχονται από το «Ινστιτούτο της Ελευθερίας της Κούβας» στην Αβάνα. Οι φωτογραφίες αφορούν την ζωή του Τσε στην Κούβα στα έτη 1960 έως 1964.

«Η Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας με πνεύμα άκρως πολιτικό καταδεικνύει πως σκοπός μιας κινηματογραφικής λέσχης και εν γένει ενός πολιτιστικού φορέα δεν φτάνει να μιλάει γενικά και αόριστα για τον πολιτισμό αλλά να προτείνει ανοικτά με ταυτότητα, προβληματισμό, άποψη και θετικά πρότυπα», λένε οι συντελεστές της έκθεσης. «Η μνήμη αυτής της μορφής στην 45η επέτειο του θανάτου του είναι ο ταπεινός φόρος τιμής από τους καλλιτέχνες του φακού που έχουν διασώσει για όλον τον κόσμο αυτή την εικόνα. Ένας τρόπος να διαιωνίσουν ένα σύμβολο που είναι σημαία των επαναστατών και των προοδευτικών ανθρώπων του κόσμου», καταλήγουν.
Ο πατρινός, και βραβευμένος συγγραφέας, Χρήστος Τσαντής μας λέει για την προσωπικότητα του Τσε Γκεβάρα: «Ένας σύγχρονος Προμηθέας που πήρε τη θέση του _ όσο κι αν δεν ήταν ποτέ αυτή η επιδίωξή του _ πλάι στις μεσσιανικές μαρτυρικές μορφές που έδωσαν το πολυτιμότερο από τα αγαθά, την ίδια την ζωή τους, στο βωμό του αιώνιου πολέμου ενάντια στην αδικία απ' όπου κι αν εκείνη πηγάζει. Σπέρνει και σήμερα χαμόγελα και ελπίδα στις νεανικές ψυχές, ανεξάρτητα από ηλικία, καυτηριάζει και τρομάζει τους τυράννους με όποιο μανδύα κι αν ντύνονται κάθε φορά "είτε φορούν ιεροεξεταστικές τηβέννους και χλαμύδες είτε απλά αμπέχονα" κατά πως λέει ο Μενέλαος Λουντέμης στον "Εξάγγελο"».
Η έκθεση φωτογραφίας θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου με είσοδο ελεύθερη και καθημερινά (εκτός Κυριακής).
Λέσχη Κινηματογράφου της Πάτρας
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook "Λέσχη Κινηματογράφου Πάτρας"

Πηγή: www.tovima.gr