ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΚΑ)

Η ΝΕΑ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ - A NOVA CALIFÓRNIA

Του Βραζιλιάνου συγγραφέα LIMA BARRETO σε μετάφραση ΚΡΙΤΩΝΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ (Κρατικό βραβείο λογοτεχνικής μετάφρασης 2012)

Ένα βιβλίο, ένας συγγραφέας και μια εποχή στην Βραζιλία.
Ο Lima Barreto (1881-1922) είναι Βραζιλιάνος συγγραφέας και δημοσιογράφος, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους της Βραζιλίας.

Ομιλητές:

Debora Pio, καθηγήτρια πορτογαλικής γλώσσας και λογοτεχνίας
Κρίτων Ηλιόπουλος, μεταφραστής

Συντονιστής:
Νίκος Πρατσίνης, μεταφραστής-διερμηνέας

Μέσα από την παρουσίαση της μετάφρασης του βιβλίου Η Nέα Καλιφόρνια, του βραζιλιάνου Lima Barreto θα γνωρίσουμε τη ζωή ενός μιγάδα συγγραφέα από το Ρίο, που πέθανε αλκοολικός και αναγνωρίστηκε μετά θάνατον, σε μια Βραζιλία η οποία έχει καταργήσει με βασιλικό διάταγμα τη δουλεία, όμως οι τέως σκλάβοι δε γίνονται εργάτες αλλά δημιουργούν ένα απέραντο κοινωνικό περιθώριο και τις πρώτες φαβέλες. Ο συγγραφέας αποτυπώνει ρεαλιστικά και νατουραλιστικά μια χώρα όπου κυριαρχούν οι αριστοκράτες και οι στρατιωτικοί και όπου έχουμε μια μείζονα εξέγερση ανά δεκαετία, ενώ, παράλληλα, θεωρείται πρόδρομος του περίφημου βραζιλιά-νικου μοντερνισμού.

Θα προβληθεί σύντομο σχετικό ντοκιμαντέρ (με ελληνικούς υποτίτλους), θα γίνει συζήτηση και θα ακουστεί η λαϊκή μουσική του Ρίο της εποχής του: το choro.

Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2014, ώρα 19:00

EΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

στο Abanico
Κολοκοτρώνη 12, 1ος όρ. Σύνταγμα
Τηλ. 210.32.51.214 & 215
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.abanico.gr