Sant Jordi

Περισσότερα
16 Χρόνια 3 Μήνες πριν - 16 Χρόνια 3 Μήνες πριν #146 από dionisisath
Sant Jordi δημιουργήθηκε από dionisisath


Για τον Sant Jordi (Αγιος Γεώργιος στα ελληνικά) ένα τριαντάφυλλο και ένα βιβλίο. Η παράδοση αυτή, που συνδιάζει ένα τριαντάφυλλο ως σύμβολο της αγάπης και ένα βιβλίο ως σύμβολο πολιτισμού, έχει κάνει την 23η Απριλίου κάθε χρόνου μια χαρούμενη και διασκεδαστική γιορτή κατά την οποία οι δρόμοι και οι πλατείες της Καταλωνίας και της Βαρκελώνης γεμίζουν με πάγκους βιβλίων και λουλουδιών. Είναι μια ευκαιρία για μια μονοήμερη «απόδραση» από την καθημερινότητα για να ανακαλύψει ο κάτοικος και ο επισκέπτης την «μαγεία» της ημέρας αυτής και να γίνει και αυτός «πρωταγωνιστής» των εκδηλώσεων που γίνονται σε κάθε γειτονιά. Η παράδοση αυτή δεν περιορίζεται αποκλειστικά στα γεωγραφικά όρια της Καταλωνίας αλλά έχει μεταδοθεί σε όλο τον κόσμο. Το 1995 η UNESCO αποφάσισε να «υιοθετήσει» την 23η Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα του Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Τι αναφέρει η παράδοση


Σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση ο Sant Jordi ήταν ένας Ρωμαίος στρατιώτης που γεννήθηκε τον 3ο αιώνα στην Καππαδοκία της Τουρκίας. Ο Άγιος, που βρισκόταν ως στρατιώτης υπό τις διαταγές του Αυτοκράτορα Διοκλητιανού, αρνήθηκε να υπακούσει στην εντολή που του έδωσε να καταδιώξει όλους τους Χριστιανούς που βρίσκονταν οπουδήποτε εντός των εδαφών της Αυτοκρατορίας. Για το λόγο αυτό ο Άγιος μαρτύρησε και αποκεφαλίστηκε από τους συμπολεμιστές του. Στην ανατολική πλευρά της Αυτοκρατορίας πολύ σύντομα λατρεύτηκε ως Μάρτυρας και πολύ σύντομα φανταστικές ιστορίες γύρω από τη ζωή του άρχισαν να κάνουν την εμφάνιση τους.

Η ιστορία της «μάχης» του Sant Jordi με τον Δράκο έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής ανά την Ευρώπη γύρω στον 9ο αιώνα και αναφέρθηκε και από τον Αρχιεπίσκοπο της Γένοβας Iacopo da Varazze, στο βιβλίο του “Legenda sanctorum”. Σε αυτήν την εκδοχή όμως η «μάχη» έγινε στη Λιβύη. Ο πιο δημοφιλής θρύλος για τον Sant Jordi στη Καταλωνία αναφέρει πως στο Montblanc, στην Conca de Barbera, υπήρχε ένας τρομερός δράκος που έκανε άγριες επιθέσεις σε ανθρώπους και ζώα. Για να τον κατευνάσουν αποφασίστηκε να κάνουν μια ανθρωποθυσία. Από την κλήρωση που έγινε προέκυψε πως ο άνθρωπος που θα πέθαινε από το Δράκο θα ήταν η κόρη του βασιλιά. Όμως την στιγμή εκείνη έκανε την εμφάνιση του ένας όμορφος ιππότης που προκάλεσε το τέρας και το νίκησε. Ο ίδιος θρύλος, με ορισμένες παραλλαγές, είναι δημοφιλής στην Αγγλία, στην Πορτογαλία και στην Ελλάδα.

Στις αρχές o Sant Jordi ήταν μια φιγούρα που είχε συνδεθεί με τον κόσμο των ιπποτών και την αγνή αγάπη, και έτσι μπορεί να δοθεί μια εξήγηση για το έθιμο με τα τριαντάφυλλα στο φεστιβάλ για τον Άγιο. Μερικές εκδοχές τοποθετούν το έθιμο αυτό στο Fira dels Enamorats (Φεστιβάλ Αγάπης) που διεξήχθη στη Βαρκελώνη περίπου τον 15ο αιώνα. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως από εκείνη τη στιγμή τα τριαντάφυλλα προσφέρονται στις κυρίες που συμμετείχαν στην Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Sant Jordi στο Palau de la Generalitat (η έδρα της κυβέρνησης της Καταλονίας) ανήμερα της εορτής του Αγίου. Η Dia del Llibre (Ημέρα του Βιβλίου) είναι πιο πρόσφατη. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές πρώτη φορά διοργανώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 1926 σε ανάμνηση της γέννησης του σημαντικού συγγραφέα Miguel de Cervantes. Η αρχική ιδέα ήταν του συγγραφέα Vicent Clavel Andres που την πρότεινε στο Cambra Oficial del Llibre de Barcelona. Πολύ σύντομα το 1930 η ημερομηνία της γιορτής άλλαξε και έγινε 23 Απριλίου. Ήταν η ημέρα του θανάτου του Θερβάντες και άλλων φημισμένων συγγραφέων όπως του William Shakespeare και του Garcilaso de la Vega.
Tην ημερομηνία αυτή άλλοι ιδιαίτερα σημαντικοί συγγραφείς όπως οι Josep Pla, Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov kai Manuel Mejia Vallejo γεννηθήκαν ή πέθαναν.
Στις 15 Νοεμβρίου 1995 στη Γενική Συνέλευση της UNESCO που διεξήχθη στο Παρίσι αποφασίστηκε η 23η Απριλίου να είναι ημέρα αφιερωμένη στην Τέχνη και να ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Bιβλία και τριαντάφυλλα

Είναι αρκετά δύσκολο να αναφέρει κανείς μια ακριβή ημερομηνία για το πότε ξεκίνησε το δημοφιλές έθιμο για την προσφορά τριαντάφυλλων την ημέρα του Sant Jordi. Εκτιμάται πως προέρχεται από πολύ παλιά από την εποχή της Γιορτής των Ρόδων που ελάμβανε χώρα την ημέρα του Αγίου από τον 15ο αιώνα. Η «ηλικία» της παράδοσης μας προτρέπει να αναζητήσουμε μια σύνδεση μεταξύ της λαϊκής παράδοσης και του συμβολισμού της αγνής αγάπης που το τριαντάφυλλο αντιπροσωπεύει. Παρόλα αυτά πέρα από αυτές τις πιθανές θεωρίες που μπορεί να αιτιολογούν την παράδοση αυτό που είναι το πιο σημαντικό είναι ότι παραμένει «ζωντανή» και αποτελεί αδιαμφισβήτητο σύμβολο της Καταλωνίας.
Το 1926 η Ισπανία καθιέρωσε την 23 Απριλίου ως την Dia del Llibre ( Ημέρα του Βιβλίου ) για να τιμήσει την μνήμη του Θερβάντες, μιμούμενη την Αγγλία που την ίδια ημέρα είχε ήδη καθιερώσει ως ημέρα μνήμης του θανάτου του Σαίξπηρ. Η γιορτή πολύ σύντομα έγινε δημοφιλής στη Βαρκελώνη και επεκτάθηκε και σε άλλες περιοχές της Καταλωνίας, ωστόσο η αρχική ιδέα έχασε την σημασία της καθώς συνέπεσε με την γιορτή του προστάτη Αγίου. Όμως παρά το γεγονός ότι με το πέρασμα του χρόνου το φεστιβάλ γιορτάζονταν όλο και λιγότερο και μάλιστα σε μερικές περιοχές «εξαφανίστηκε», στην Καταλωνία παρέμεινε ένα από τα πιο δημοφιλή φεστιβάλ και την ίδια περίοδο πρόβαλε την πώληση των βιβλίων γραμμένων στα καταλανικά.
Και έτσι φτάσαμε την 23η Απριλίου στη Καταλωνία η ημέρα εορτής του Sant Jordi να είναι η ημέρα του τριαντάφυλλου και του βιβλίου. Να είναι η ημέρα του προστάτη Αγίου και ταυτόχρονα η ημέρα της αγάπης και του πολιτισμού. Είναι η ημέρα που αναβλύζει ο πλούτος του πνεύματος, του πολιτισμού και του σεβασμού μεταξύ όσων ζουν στη Καταλωνία και κατ’ επέκταση μεταξύ όλων των ανθρώπων και των πολιτισμών ανά τον κόσμο.

Ο Sant Jordi στην Καταλωνία
Τα στοιχεία που φανερώνουν την αφοσίωση προς τον Sant Jordi από τους Καταλανούς θα τα βρούμε πίσω στον 8ο αιώνα. Ντοκουμέντα από εκείνη την εποχή μας λένε για έναν Ιερέα από την Tarragona του οποίου το όνομα ήταν Jordi που έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ιταλία. Τον 10ο αιώνα ένας Επίσκοπος από το Vic λεγόταν Jordi ενώ έναν αιώνα αργότερα ηγούμενος αφιέρωσε την Αγία Τράπεζα στον Αγιο στο Μοναστήρι της Ripoll. Παραδείγματα για την πίστη προς τον Αγιο μπορεί να βρεθούν από εκείνη την εποχή με αφιερώματα σε εκκλησίες, σε Αγίες Τράπεζες και παρεκκλήσια σε όλη τη χώρα.
Οι Καταλανοί βασιλιάδες έδειξαν και αυτοί την πίστη τους στον Sant Jordi. O Jaume I ανέφερε στην “Cronica” πως είδαν τον Άγιο να βοηθά τους Καταλανούς στην κατάκτηση της Μαγιόρκα. Ο Alfons el Magnanim αφιέρωσε παρεκκλήσια στο βασίλειο του στη Σαρδηνία και στη Νάπολη.
Οι βασιλιάδες και η κυβέρνηση της Καταλωνίας προώθησαν την γιορτή σε όλες τις περιοχές. Στη Βαλένθια το 1343 ήταν ήδη ένα δημοφιλές φεστιβάλ, το 1407 ήταν μια μεγάλη λαϊκή γιορτή στη Μαγιόρκα. Το 1436 η Κυβέρνηση της Καταλωνίας πρότεινε οι εορτασμοί να γίνουν επίσημοι και υποχρεωτικοί. Το 1456 αποφασίστηκε η γιορτή να συμπεριληφθεί ακόμα και στο Σύνταγμα της Καταλωνίας. Τα έργα ανακαίνισης που έγιναν στο Παλάτι όπου στεγάζονται τα γραφεία της κυβέρνησης της Καταλωνίας στη Βαρκελώνη τον 15ο αιώνα έφεραν στο φως το εσωτερικό του κτιρίου που σε κάθε πλευρά φανέρωνε την πίστη προς τον Saint Jordi.


Πηγή: Generalitat de Catalunya
Last edit: 16 Χρόνια 3 Μήνες πριν by dionisisath.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.089 δευτερόλεπτα