Παζλ 32.000 τεμαχίων (Πώληση)

Περισσότερα
9 Χρόνια 2 Μήνες πριν - 9 Χρόνια 2 Μήνες πριν #25505 από Γανυμήδης
Πουλάω συναρμολογημένο ένα από τα μεγαλύτερα παζλ στο κόσμο 32.256 τεμαχίων με διαστάσεις 544x192 cm.

Το θέμα τού πραγματικά γιγαντιαίου αυτού Παζλ θα έλεγα ότι είναι και αντιπροσωπευτικό, αλλά και αποκαλυπτικό ως προς το μέγεθός του. Πρόκειται για μια θεματική συμπαράταξη 32 καλλιτεχνικών δημιουργιών τού Keith Haring, του πιο γνήσιου και δημοφιλή εκφραστή τής Pop Art –ειδικότερα στην δεκαετία τού 80.

Η Pop Art ήταν ένα καλλιτεχνικό κίνημα που εμφανίστηκε στην δεκαετία τού 50 –αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αναπτύχθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο-, όπου αντλούσε την έμπνευσή του από τις εικόνες τής καταναλωτικής κοινωνίας και κατά συνέπεια και τις εικόνες τής μαζικής κουλτούρας.

Η καλλιτεχνική δημιουργία τού Keith Haring μέσα στο κίνημα αυτό ήταν και μοναδική, αλλά και ιδιαίτερη.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από μια ακαταμάχητη ενεργητικότητα: είναι πλημμυρισμένα από ευθυμία, ρυθμικότητα, κίνηση, και σου δίνουν την εντύπωση ότι αναπαριστάνουν –κατά κάποιον τρόπο- έναν τελετουργικό χορό. Διαθέτουν αναμφισβήτητα μια γοητευτική και θελκτική νεανικότητα, είναι πνευματώδη, παιχνιδιάρικα, σέξι, γι’ αυτό και αποτέλεσαν σύμβολα απελευθέρωσης και ελευθερίας –μην ξεχνάμε ότι δημιουργήθηκαν κάτω από την διάχυση και την επήρεια της σεξουαλικής απελευθέρωσης της εποχής.

Ένας ακόμα βασικός λόγος τής ιδιαιτερότητας τού έργου του ήταν ότι αντλούσε την έμπνευσή του από τον θόρυβο και κυρίως το χάος τής ζωής στη μεγαλούπολη, αποδίδοντας όμως αντιφατικά –ή αν προτιμάτε σε αντιπαράθεση- ένα αισθητικό αποτέλεσμα αγχολυτικό και όχι στρεσαρισμένο. Τι έκανε δηλαδή; Ζωγράφιζε φιγούρες ανθρώπων και ζώων αποτυπώνοντας την ενεργητικότητα της ζωής στην μεγαλούπολη και ταυτόχρονα αποδίδοντας την αίσθηση της απελευθέρωσης της ζωής από το χάος τής μεγαλούπολης. Με άλλα λόγια, τι έκανε: πρότεινε μια διαφορετική έκφραση και αντίληψη περί ευτυχίας αλλά περί χαράς τής σεξουαλικότητας. Γι’ αυτό και το έργο του όχι απλά θεωρείται -είναι επαναστατικό.

Επιπλέον, η μοναδικότητα στην τέχνη του έχει να κάνει ότι δεν προοριζόταν για τις γκαλερί, αλλά για δημόσιους χώρους. Δηλαδή η τέχνη του απευθυνόταν άμεσα –και με χαρισματικό ασφαλώς τρόπο- στο κοινό, με την γλώσσα τού δρόμου όμως. Διακόσμησε με αριστοτεχνικά γκράφιτι –και όχι απλά δεξιοτεχνικά- το μετρό τής Νέας Υόρκης, αλλά και συνοικίες αυτής. Ο Keith Haring ήταν αυτός που θεμελίωσε την σύγχρονη τέχνη τού γκράφιτι σε υψηλές αισθητικές βάσεις.

Ένας ακόμα βασικός λόγος τής σπουδαιότητάς του ήταν ο πειραματισμός του με την Τέχνη τού Σώματος σε επίπεδο καλλιτεχνικό και κοινωνικό ταυτόχρονα. Έκανε δηλαδή ένα πάντρεμα. Χρησιμοποίησε, δηλαδή, το σώμα ως μέσο καλλιτεχνικής έκφρασης αποδεσμεύοντάς το ολοκληρωτικά και επαναστατικά από στερεότυπα που αφορούσαν το φύλο, την φυλή, την εμφάνιση, και προήγαγε την ισότητα δίνοντας έμφαση στη διάθεση του σώματος και την ενεργητικότητά του –κι όχι στην εμφάνιση. Δηλαδή, ναι μεν εμπνεύστηκε από την καταναλωτική κοινωνία, αλλά ταυτόχρονα ήρθε σε σύγκρουση με τις καταναλωτικές επιταγές και επιβολές περί εμφάνισης και στυλ. Οι παραστάσεις του είναι τόσο πρωτοποριακά απελευθερωμένες από τις στερεοτυπικές προκαταλήψεις που σου δίνουν την αίσθηση ότι βλέπεις πρωτόγονες τοιχογραφίες πλημμυρισμένες όμως από ένα σύγχρονο χρωματικό φως. Η τέχνη του είναι σαν να ενώνει το παρελθόν κάτω από το πρίσμα τού παρόντος ενόψει τού μέλλοντος.

Ο Keith Haring γεννήθηκε τον Μάιο του 1958 και δυστυχώς πέθανε πολύ νωρίς –μόλις σε ηλικία 31 χρόνων- τον Φεβρουάριο του 1990 από AIDS.

Η τιμή πώλησης είναι 3200 ευρώ.
Συνημμένα:
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.243 δευτερόλεπτα