Η Reggaeton (ρεγκετόν) είναι ένα είδος μουσικής που άρχισε αρχικά να γίνεται δημοφιλές στο Πουέρτο Ρίκο και τον Παναμά στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Προέκυψε ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της Τζαμαϊκανής Reggae και της Hip-Hop μουσικής. Oι στίχοι της είναι ισπανικοί κι έχει μεγάλη επίδραση από λάτιν ρυθμούς όπως η Salsa, η Bachata, η Merengue.

Μετά τον Παναμά και το Πουέρτο Ρίκο γρήγορα μεταδόθηκε και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως η Κολομβία, η Κούβα, η Βενεζουέλα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Περού, το Μεξικό και η Νικαράγουα. Τα τελευταία χρόνια, εξαπλώθηκε στην κεντρική και βόρεια Αμερική και ιδιαίτερα στις πόλεις με μεγάλο πληθυσμό Λατίνων όπως για παράδειγμα η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι. Τώρα πια η Reggaeton είναι πολύ γνωστή σ' όλες τις Ισπανόφωνες χώρες και σταδιακά αρχίζει να γίνεται αρκετά δημοφιλής και στην Ευρώπη.

Η πλειοψηφία των ερμηνευτών αυτής της μουσικής κατάγονται από το Πουέρτο Ρίκο. Μερικοί από τους πρωτοπόρους είναι οι Vico C, Don Chezina, Daddy Yankee, Baby Rasta y Gringo, Guanabadas, Podako και η Maico y Manue. Στις μέρες μας οι πιο διάσημοι καλλιτέχνες είναι οι Don Omar, Wisin y Yandel, Tego Calderón, Romeo (Aventura) και σαφώς στοιχεία Reggaeton έχουν στα τραγούδια τους αρκετοί δημοφιλείς σούπερ σταρ όπως Jennifer López, Shakira, Pit Bull κ.ά.

Στην Ελλάδα δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή αλλά τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος την έχει μάθει μέσα από ταινίες (όπως Οι μαχητές των δρόμων), και σαφώς μέσα από το Διαδίκτυο. Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελένη Φουρέιρα στο τραγούδι που κυκλοφόρησε το 2011 με τίτλο Reggaeton προσπάθησε να τραγούδησει και να χορέψει σε ρυθμούς παρόμοιους μ' αυτούς των Λατίνων.

Ας πάρουμε εικόνα και ήχο απο ένα τραγούδι, το Qué tengo que hacer (Τι πρέπει να κάνω) του Daddy Yankee στο οποίο έχω προσθέσει ελληνική μετάφραση.

Alejo