Peret

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών ο βασιλιάς της rumba catalana. Σύντομη βιογραφία του Καταλανού καλλιτέχνη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της μουσικής σκηνής της Βαρκελώνης.

Στο μουσικό στερέωμα είναι γνωστός ως ο βασιλιάς της Καταλανικής Ρούμπα (el rey de la rumba catalana), ένα προσωνύμιο που δεν του δόθηκε τυχαία καθώς η καλλιτεχνική του δραστηριότητα, τόσο ως δημιουργός όσο και ως βιρτουόζος οργανοπαίχτης / ερμηνευτής, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το ηχόχρωμα του είδους που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης  για αρκετούς καλλιτέχνες.

Ο Pere Pubill Calaf, τσιγγάνικης καταγωγής, γεννήθηκε στο Mataró (προάστιο της Βαρκελώνης) στις 24/03/1935 και μεγάλωσε στην Καταλανική πρωτεύουσα όπου σε ηλικία 12 ετών έκανε τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα στην σκηνή του θεάτρου Τίβολι κερδίζοντας το πρώτο βραβείο παρέα με την ξαδέρφη του Pepi, ως «Los Hermanos Montenegro», σε διαγωνισμό για «μικρούς» καλλιτέχνες. Έως και τη δεκαετία του '60 καταπιάστηκε με διάφορα επαγγέλματα για να καλύψει τις βιοποριστικές του ανάγκες μέχρι να καταφέρει να ασχοληθεί εξολοκλήρου με τη μουσική που αγαπούσε πολύ. Οι δυσκολίες δεν αποτέλεσαν εμπόδιο για τον Peret που πάντα έβλεπε με αισιοδοξία το μέλλον τραγουδώντας «είναι προτιμότερο να γελάς από το να κλαις, έτσι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή, απολαμβάνοντας τις ευχάριστες στιγμές και αν υπάρχουν άσχημες εμπειρίες καλλίτερα να τις ξεχνάμε» (es preferible, reír que llorar, y así la vida se debe tomar, los ratos buenos hay que aprovechar, si fueron malos mejor olvidar).

Στα τέλη '60 και αρχές '70 μεσουρανούσε το αστέρι του Elvis Presley και αυτόν ενσάρκωσε πρωταγωνιστώντας σε ταινίες όπως Amor a todo gas (1969), El mesón del gitano (1970) κ.α. που μπορεί να μην άφησαν εποχή στην 7η Τέχνη με την σφραγίδα του Peret, αλλά αποτελούν απόδειξη ότι η φήμη του Καταλανού χιτάνου έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται πέραν των γεωγραφικών ορίων της Βαρκελώνης. Τα όρια εξάλλου ήταν κάτι που ποτέ δεν αποδέχτηκε ο Peret και αυτό ακριβώς ήταν που τον καθιέρωσε ως πρωτοπόρο στη μουσική δημιουργία και ερμηνεία. Στην ρούμπα των τσιγγάνων της Βαρκελώνης ενσωμάτωσε στοιχεία από το Rock 'n' Roll των Elvis Presley και Tommy Steele, και του Mambo από τον Pérez Prado. Η κιθάρα δεν ήταν γι' αυτό απλά ένα έγχορδο, αλλά αποτελούσε παράλληλα κρουστό, συνοδευόμενη με πάλμας (ρυθμός που αποδίδεται με παλαμάκια) προσαρμοσμένα στη μελωδία του τραγουδιού αντί στο μέτρο του φλαμένκο. Ακριβώς όπως η πόλη του η Βαρκελώνη ήταν (και συνεχίζει να είναι) ένα χωνευτήρι, μπλέκοντας τις πολύπολιτισμικές επιρροές καλλιτεχνών που συρρέουν από διάφορα μέρη της Γης πάνω στη βάση παραδοσιακών ρυθμών δημιουργώντας νέα μονοπάτια, έτσι και ο Peret καθιέρωσε ένα είδος Ρούμπα που πλέον είναι γνωστή ως Rumba Catalana.

Έως τις αρχές του ’80 ο Peret θα κυκλοφορήσει πάνω από 15 δίσκους, θα εκπροσωπήσει τη χώρα του στη Eurovision του 1974 και τόσο με πρωτότυπες δημιουργίες όσο και με επανεκτελέσεις τραγουδιών με το δικό του προσωπικό ύφος, θα διανύσει μια 15ετία έντονης καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με τον ίδιο η Eurovision δεν ήταν προσωπική του επιλογή, αλλά μια υποχρέωση προς την Ισπανική Κρατική Τηλεόραση (TVE), αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτό που ξάφνιασε περισσότερο τους φίλους του. Το 1983 μετά από μια μυστικιστική εμπειρία αποφασίζει να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και να γίνει ιερέας στην εκκλησία των Ευαγγελιστών (¡ΕYΛΟΓΗCON!). Άβυσσος η ψυχή του καλλιτέχνη! Ελάχιστοι πίστευαν ότι θα δουν ξανά τον πατέρα της Ρούμπα Καταλάνα σε ναούς της μουσικής, αλλά ευτυχώς η μυθοπλασία κράτησε λιγότερο από 10 χρόνια στο ποίμνιο της τον Peret. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 επανέρχεται στο προσκήνιο με το άλμπουμ Gitana hechicera (Τσιγκάνα Μάγισσα) άλμπουμ που συμπεριλαμβάνει την επιτυχία «Barcelona es poderosa, Barcelona tiene poder» που ερμήνευσε μαζί με τους Los Manolos και Los Amaya στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Βαρκελώνης το 1992.

Έως το 2008 θα κυκλοφορήσει 8 ακόμα δίσκους, αρκετές συλλογές και θα συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες από ευρύ φάσμα της ισπανικής μουσικής σκηνής. Το 2013 άρχισε να ετοιμάζει τον πρώτο του δίσκο στην Καταλανική γλώσσα, μια δουλειά όμως που δεν θα αξιωθεί να δει έτοιμη. Πριν από ένα μήνα περίπου (30/07) ανακοίνωσε ότι έχει διαγνωστεί με καρκίνο, χωρίς όμως να χάνει την αισιοδοξία που πάντα τον χαρακτήριζε υποσχέθηκε να δώσει τη μάχη και να νικήσει. Οι τίτλοι τέλους στη ζωή του Peret γράφτηκαν χθες 27/08/2014. Αρκετές ισπανικές εφημερίδες μάλιστα βιάστηκαν να αναγγείλουν την είδηση του θανάτου του, δημιουργώντας σύγχυση και αγανάκτηση στον κόσμο που τον αγαπά. Τελικά η είδηση επαληθεύτηκε και ο βασιλιάς του Ρούμπα Καταλάνα στα 79 του χρόνια ξεκίνησε το ταξίδι για την αιωνιότητα.

Καλό ταξίδι μαέστρο!

Ιστοσελίδα: http://www.peret.es/