altΑυτό το κλασικό πιάτο της βασκικής κουζίνας το έφτιαχναν συχνά οι ψαράδες πάνω στο πλοίο, με βάση τα υλικά που διέθεταν: τόνο και πατάτες. Ετοιμάστε αυτήν τη δοκιμασμένη συνταγή και απολαύστε την σαν να βρισκόσασταν στο ακριβότερο βασκικό εστιατόριο!

Για 4-6 άτομα

Υλικά:
1 κιλό τόνο
1 κιλό πατάτες
1 λίτρο ζωμό ψαριού
3 αποξηραμένες καυτερές πιπερίτσες
3 πράσινες πιπεριές κέρατο ψιλοκομμένες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
σάλτσα ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι
μαϊντανό

Εκτέλεση:
Ετοίμασε το ζωμό του ψαριού. Σε μια κατσαρόλα με λίγο λάδι σόταρε ελαφρά τις καυτερές πιπερίτσες. Πρόσθεσε το κρεμμύδι και τις πιπεριές ψιλοκομμένες. Όταν μαραθούν, πρόσθεσε τις πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια και σότερέ τες για λίγα λεπτά. Ρίξε το ζωμό του ψαριού αφού του αφαιρέσεις τον αφρό και τον σουρώσεις. Αλάτισε και βράσε για 15-20 λεπτά. Όταν μαλακώσουν, πρόσθεσε σάλτσα ντομάτας μέχρι το ζουμί να αποκτήσει ένα ζωηρό πορτοκαλί χρώμα. Πρόσθεσε τον τόνο καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια. Άσε να βράσει 3 λεπτά ακόμα. Απομάκρυνε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σέρβιρε 10 λεπτά αργότερα. Διακόσμησε τα πιάτα με λίγο μαϊντανό.

Συμβουλή:
Όταν θα κόβεις τις πατάτες, κόψε κάθε φορά μέχρι τη μέση και μετά σπάσ’ τες. Έτσι βγάζουν περισσότερο άμυλο κατά το βράσιμο.

Κρασί: Τσακολί

 

Marmitako

Para 4-6 personas

Ingredientes:
1 kilo de bonito o atún
1 kilo de patatas
1 l de caldo de pescado
3 guindillas
3 pimientos verdes picados
1 cebolla picada
tomate frito
aceite de oliva
sal
perejil

Elaboración:
Prepara el caldo de pescado. En una cazuela con un poco de aceite rehoga ligeramente las guindillas. Agrega la cebolla y los pimientos verdes picados. Cuando estén bien pochados, añade las patatas peladas y cortadas en trozos y rehógalas durante unos minutos. Vierte el caldo de pescado desespumado y colado. Echa sal y deja que se cuezan durante 15-20 minutos. Una vez que las patatas estén blandas, añade tomate frito hasta que el caldo adquiera un color naranja vivo. Echa también el bonito limpio y cortado en tacos. Deja cocer otros 3 minutos. Deja reposar fuera de fuego 10 minutos antes de servir y decora los platos con un poco de perejil.

Consejo:
Al trocear las patatas, corta cada vez hasta la mitad y luego rómpelas. Así sueltan más almidón en la cocción.

Vino: Txacolí