"Γκαθπάτσο", "σαλμορέχο" κι άλλες κρύες σούπες ιδανικές για το καλοκαίρι

Γράφει η Amor López Jimeno
Universidad de Valladolid (España)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το “ανδαλουσιάνικο γκαθπάτσο” είναι μια κρύα σούπα, νόστιμη, δροσιστική και πλήρης βιταμινών. Ξεδιψά και διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο, γι’αυτό είναι ιδανική για παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, και γενικά για όλους κατά τους καύσωνες του καλοκαιριού τόσο στην Ανδαλουσία όσο στην Ελλάδα. Επίσης είναι μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, με υλικά που βρίσκουμε παντού στην αγορά.

Δοκιμάστε την!

ΥΛΙΚΑ (ΓΙΑ 6 ΑΤΟΜΑ)

  • Ντομάτες, πολύ ώριμες (6 / 8 κομμάτια)
  • 2 Μεγάλες κόκκινες πιπεριές
  • 500 γρ. ψίχα ψωμιού
  • 3 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 μεγάλα αγγούρια
  • 1 σκελίδα σκόρδου
  • 1,5 λ. κρύο νερό
  • Αλάτι
  • Ξύδι
  • ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε κομματάκια και τα βάζουμε (κατά προτίμηση τα αφήνουμε πρώτα να μαλακώσουν περίπου μια ώρα σ’ ένα μπολ), μαζί με το νερό, λίγο ελαιόλαδο, το ξύδι και το αλάτι. Τα θρυμματίζουμε στο μίξερ και τα φιλτράρουμε σ’ ένα σουρωτήρι. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμα, κατά γούστο. Συνήθως βάζουμε μέσα παγάκια. Έτοιμο!!!

Τόσο εύκολα ετοιμάζεται αυτό το νοστιμότατο ποτό, που μπορεί να πίνεται, είτε σε ποτήρι σαν ποτό (βλ. κάτω φωτογραφίες), είτε ως πρώτο πιάτο, σε ένα μπολ και με κουτάλι, σαν κρύα σούπα μαζί με μια ποικιλία από αγγούρι, πιπεριά, κρεμμύδι, βραστό αυγό και κρουτόν (“πικατόστες”), κομμένα όλα σε μικρά κυβάκια. Κάθε συνδαιτυμόνας παίρνει ό,τι και όσο θέλει.


Ταιριάζει με κρασί κόκκινο, αν και με την ζέστη το κόκκινο κρασί χτυπά το κεφάλι. Στην ουσία το ίδιο το Γκαθπάτσο είναι το κύριο ποτό, μόνο αν είναι πολύ πυκνό και πίνεται σαν σούπα μπορεί να συνοδεύεται με κρασί.

Αυτή είναι η βασική συνταγή, αλλά ο καθένας ή σε κάθε χωριό το φτιάχνουν αλλιώς, ανάλογα με τα υλικά και με τις αναλογίες, κατά γούστο.

Υπάρχουν χίλιες εκδοχές, με χίλιες ονομασίες, όπως:

  1. το “πράσινο γκαθπάτσο”, με πράσινες πιπεριές και δυόσμο, που του δίνει το χαρακτηριστικό πράσινο χρώμα, επίσης πολύ δροσιστικό
  2. το “Σαλμορέχο” της Κόρδοβας, πιο πυκνό, όμοιο με το Γκαθπάτσο αλλά με περισσότερο ψωμί
  3. η “pipirrana” του Χαέν, τυπική της νοτιοανατολικής Ανδαλουσίας, ένα είδος “γκαθπάτσο-σαλάτα“.
  4. η “piriñaca” του Κάδιζ, τυπική της νοτιοδυτικής Ανδαλουσίας
  5. το ”Αχομπλάνκο” (δηλαδή “λευκό-σκόρδο” ένα είδος σκορδαλιάς, ας πούμε), τυπικό της Μάλαγας, το οποίο φτιάχνεται με σκόρδο, αμύγδαλα και ψωμί και σερβίρεται με σταφύλια για γαρνιτούρα (Βλ. φωτογραφίες).

Βασικά το Γκαθπάτσο χαρακτηρίζεται από το κόκκινο χρώμα, αν και υπάρχουν, όπως είδαμε, και πράσινα, και άσπρα γκαθπάτσος, ακόμα και ζεστά γκαθπάτσος, σαν χειμωνιάτικη σούπα. Αρκεί να παίζουμε με τα βασικά υλικά για να φτιάχνουμε το δικό μας.

Καλή όρεξη !!!!

Γκαθπάτσο

Αχομπλάνκο

Σαλμορέχο της Κόρδοβας με μικρές φέτες ζαμπόν (“virutas de jamón”)

Πράσινο γκαθπάτσο