Το τουρόν αποτελεί αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν επιτρέπεται να λείπει από κανένα νοικοκυριό στην Ισπανία. Είναι μια μάζα που φτιάχνεται από μέλι, ζάχαρη, ασπράδι αυγού, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα, στην οποία δίνεται ορθογώνιο σχήμα.

Ο όρος τουρόν αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική της πόλης Χιχόνα, που βρίσκεται στο Αλικάντε. Το τουρόν του Αλικάντε είναι σκληρό και μοιάζει πολύ σε εμφάνιση και γεύση με το ελληνικό μαντολάτο. Το τουρόν της Χιχόνα, αντίθετα, είναι μαλακό. Εκτός από αυτές τις δυο ποικιλίες, θα βρούμε τουρόν με κρόκο αυγού, με φρούτα, καρύδα, σοκολάτα και ό,τι άλλο βάλει ο νους των παραδοσιακών εργαστηρίων.

Η πρώτη συνταγή για τουρόν γράφτηκε τον 16ο αιώνα, ενώ η πρώτη γραπτή αναφορά γίνεται στα 1541 από το δραματουργό Λόπε δε Ρουέδα στο έργο Los lacayos ladrones. Η συνταγή που φιλοξενούμε είναι από το γνωστό και δοκιμασμένο βιβλίο μαγειρικής La cocina de hoy (CIFUENTES, ROSARIO, La cocina de hoy, León, Everest, [1960], 199025).

Υλικά:

500 γρ. μέλι

100 γρ. ζάχαρη ή μισό κιλό ζάχαρη και 100 γρ. Μέλι

250 γρ. αμύγδαλα

150 γρ. φουντούκια

150 γρ. κουκουνάρια

3 ασπράδια σε αφρό

Εκτέλεση:

Τόσο τα αμύγδαλα όσο και τα φουντούκια και τα κουκουνάρια πρέπει να είναι χωρίς τσόφλι και φλούδα, που αφαιρούνται εύκολα αν τα βάλουμε για λίγα δευτερόλεπτα σε νερό που βράζει. Μπορείτε να τα καβουρδίσετε ελαφρά. Τα αλέθετε μαζί με τη ζάχαρη, για να μη γίνουν λάδι. Θα τα αλέσετε όσο πιο ψιλά μπορείτε. Μπορείτε να τα αγοράσετε και αλεσμένα, αλλά δε θα είναι τόσο ζουμερά.

Βάζετε στη φωτιά το μέλι και τη ζάχαρη για να λιώσουν καλά.

Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν αφρός και τα αναμειγνύετε με τα αμύγδαλα και τα υπόλοιπα υλικά, προσθέτοντας και το μέλι και τη ζάχαρη που έχουν γίνει σιρόπι. Τα ανακατεύετε όλα πολύ καλά και ρίχνετε τη μάζα σε καλούπια, βάζοντας λίγο χαρτί φούρνου κάτω και πάνω. Τοποθετείτε κάτι βαρύ πάνω τους και τα αφήνετε. Όσο περισσότερες μέρες, καλύτερα.

Turrón de Jijona (blando)

Ingredientes:

500 gramos de miel

100 gramos de azúcar o medio kilo de azúcar y 100 gramos de miel

250 gramos de almendras

150 gramos de avellanas

150 gramos de piñones

Tres claras a punto de nieve

Elaboración:

Tanto las almendras como las avellanas y los piñones serán sin cáscara y sin piel, que se les quitará fácilmente metiéndoles unos segundos en agua hirviendo. Podrán tostarse ligeramente. Se pondrán en la máquina de moler en unión del azúcar, para que no se hagan aceite, y se molerán lo más finamente posible. También se pueden comprar molidos, pero están menos jugosos.

La miel y el azúcar se pondrán al fuego para fundirlas bien.

Las claras se batirán a punto de nieve y se mezclarán con almendras y demás, uniéndoles la miel y el azúcar hechas almíbar. Se trabaja todo muy bien y se echa en moldes empapelados y forrados con oblea, si se quiere. Se pone peso encima y se dejan así, cuantos más días mejor.

La receta ha sido extraída del libro La cocina de hoy (CIFUENTES, ROSARIO, La cocina de hoy, León, Everest, [1960], 199025).