Ευρετήριο Άρθρου

Ο Manuel Padín, ιδρυτής, εταίρος και πρώην πρόεδρος του οινοποιείου Condes de Albarei, μας παρουσιάζει τον οινικό θησαυρό της Γαλικίας, το πιο διάσημο κρασί της, ονόματι αλμπαρίνιο.

─ Manuel, για 16 χρόνια διετέλεσες πρόεδρος του συνεταιρισμού αλμπαρίνιο που αυτή τη στιγμή μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι ο μεγαλύτερος του κόσμου. Πώς ήταν οι αρχές; Μίλησέ μας λίγο για την ιστορία του οινοποιείου.

─ Ο συνεταιρισμός Adega Condes de Albarei γεννήθηκε στο Καμπάδος (Ποντεβέδρα) το 1988, έτος κατά το οποίο δημιουργήθηκε η Ονομασία Προέλευσης Rías Baixas. Η πρωτοβολία μιας ομάδας ενθουσιωδών οινοκαλλιεργητών από την κοιλάδα του Salnés, που ένωσαν τις δυνάμεις τους και τους αμπελώνες τους για την παρασκευή και εμπορευματοποίηση αλμπαρίνιο ύψιστης ποιότητας, κορυφώθηκε με τη δημιουργία του Condes de Albarei.

Τρία μόλις χρόνια μετά, η παγκόσμια οινολογική κριτική βράβευσε την έργο του οινοποιείου απονέμοντας στο αλμπαρίνιο Condes de Albarei το χρυσό μετάλλειο στο διαγωνισμό Challenge du Vin του Μπορντό. Ήταν το πρώτο ισπανικό κρασί που έλαβε αυτή τη διάκριση. Αυτό το γεγονός συνέβαλε με καθοριστικό τρόπο στο να γίνει γνωστό ανά τον κόσμο το κρασί αλμπαρίνιο, και, επομένως, στη διεύρυνση όχι μόνο του Condes de Albarei, αλλά και της ίδιας της Ονομασίας Προέλευσης Rías Baixas.

Επί του παρόντος, το οινοποιείο έχει στην κατοχή του περισσότερα από 200 εκτάρια αμπελώνων, ξεπερνώντας έτσι το παραδοσιακό εμπόδιο της περιοχής, δηλαδή την κυριαρχία των μικρών αγροτεμαχίων, πράγμα που εξασφαλίζει επαρκή εμπορική προβολή στην εγχώρια και εξωτερική αγορά, καθώς και ενοποίηση των κριτηρίων παραγωγής και ποιότητας.

Η απόκτηση του Αγροκτήματος Baión, τον Ιούλιο του 2008, αποτελεί την αρχή μιας νέας μεγάλης πρόκλησης για το οινοποιείο. Αυτό το φημισμένο κτήμα έχει έκταση 30 εκτάρια, 20 εκ των οποίων καλύπτονται με αμπέλια αλμπαρίνιο· πρόκειται για το μεγαλύτερο της υποπεριοχής του Salnés. Σκοπός μας, εκτός από την παρασκευή λευκών κρασιών υψηλής γκάμας, είναι η ανάδειξη του Αγροκτήματος Baión σε έναν οινο-τουριστικό θύλακα διεθνούς αναφοράς.

─ Τι εξοπλισμό και μέσα διαθέτει σήμερα το οινοποιείο;

─ Τόσο στο πεδίο της αμπελοκαλλιέργειας όσο και της οινολογίας, πραγματοποιούνται συνεχείς έρευνες ώστε να δίνεται προτεραιότητα στην ποιότητα. Οι μοντέρνες εγκαταστάσεις επιτρέπουν στους οινολόγους μας τη διεκπεραίωση εξαντλητικών ελέγχων ποιότητας.

─ Περιέγραψέ μας με συντομία τη διαδικασία οινοποίησης που ακολουθείτε στο Condes de Albarei.

─ Για να εξασφαλίσουμε την υψηλότερη ποιότητα, μετά από έναν εξαντλητικό έλεγχο ωρίμανσης για να καθορίσουμε την βέλτιστη ημερομηνία του τρύγου, κάθε αμπελουργός μαζεύει τα ώριμα σταφύλια με χειρωνακτικό τρόπο σε τυποποιημένα κουτιά των 20 κιλών, αποφεύγοντας έτσι την αλλοίωση της ποιότητας του φρούτου.

Ο μούστος τοποθετείται σε ισοθερμικές δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα και έπειτα περνάει στις δεξαμενές ζύμωσης, όπου ζυμώνεται σε χαμηλές θερμοκρασίες με καλλιέργεια από ντόπιες ζύμες. Έπειτα υπόκειται διαύγαση, σταθεροποίηση και φιλτράρισμα για να εμφιαλωθεί στη συνέχεια μέσω μικροβιολογικού φιλτραρίσματος.

─ Το κρασί σας προορίζεται κατά κύριο λόγο για εγχώρια κατανάλωση; Τι ποσοστό της παραγωγής εξάγεται και σε ποιες χώρες;

─ Στις διεθνείς αγορές προορίζεται το 20% της παραγωγής μας. Η εμπορευματοποίησή του πραγματοποιείται σε πολύ διαφορετικές αγορές, όπως αυτές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, των ΗΠΑ, του Πουέρτο Ρίκο ή της Ιαπωνίας, μεταξύ άλλων.

─ Το αλμπαρίνιο είναι μια αποκλειστική ποικιλία της Γαλικίας και της βόρειας Πορτογαλίας. Τι ιδιαιτερότητες παρουσιάζει το κλίμα και η γεωγραφία αυτής της περιοχής που ευνοούν την καλλιέργειά του;

─ Η ονομασία προέλευσης Rías Baixas τοποθετείται στην επαρχία της Ποντεβέδρα, όπου καταλαμβάνει τη νοτιοδυτική λωρίδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ατλαντικό κλίμα, με ήπιες θερμοκρασίες λόγω της επιρροής της θάλασσας, σχετική υγρασία υψηλή και άφθονες βροχοπτώσεις. Τα εδάφη της, αμμώδη, με μικρό βάθος και ελαφρώς όξινα, διαμορφώνουν ένα τόπο ιδανικό για την παραγωγή κρασιών ποιότητας. Σε αυτό το προνομιακό περιβάλλον καλλιεργούνται τα 200 εκτάρια του Condes de Albarei, σύμφωνα με το παραδοσιακό σύστημα από πέργκολες, όπου τα αμπέλια ψηλώνουν στηριζόμενα σε ράβδους γρανίτη. Με αυτόν τον τρόπο, μονώνονται τα πρέμνα από το έδαφος, διατηρώντας την υγρασία τους και ευνοώντας την έκθεσή τους στο φως.

─ Μίλησέ μας για τα γενικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του αλμπαρίνιο.

─ Το αλμπαρίνιο είναι ένα κρασί με χρυσοκίτρινο χρώμα και πρασινωπές ανταύγειες. Στη μύτη παρουσιάζει μέτρια-υψηλή ένταση, με αρώματα λουλουδιών και πινελιές λευκόσαρκων φρούτων χαρακτηριστικών της ποικιλίας. Πρόκειται για ένα άρωμα καθαρό και κομψό. Στο στόμα, το κρασί είναι φρέσκο, πλούσιο, στρογγυλό με έντονα αρωματική επίγευση.

─ Οι Έλληνες φίλοι του καλού κρασιού σίγουρα θέλουν να μάθουν τι είδους πιάτα μπορεί να συνοδεύσει ένα καλό αλμπαρίνιο...

─ Λόγω των χαρακτηριστικών τους, τα αλμπαρίνιο μας ταιριάζουν απόλυτα με το ψάρι, με τις γεύσεις των θαλασσινών και τις τελευταίες δημιουργίες της κουζίνας της θάλασσας. Είναι κρασιά για όλες τις ώρες, ιδανικά για να συνοδεύσουν απεριτίφ, τυριά χωρίς παλαίωση, ρύζια, ανατολίτικο φαγητό και μακαρόνια.

─ Το αλμπαρίνιο είναι ένα κρασί άγνωστο σχεδόν στην Ελλάδα. Γιατί θα συνιστούσες σε έναν Έλληνα ή σε έναν ξένο να το δοκιμάσει;

─ Το αλμπαρίνιο είναι ένα κρασί που δεν απογοητεύει. Γιατί δεν παντρεύουμε λοιπόν ένα καλό αλμπαρίνιο με κάποιο από τα πιάτα της εξαιρετικής ελληνικής γαστρονομίας;

Ιστοσελίδα του Adegas Condes de Albarei: www.salnesur.es
Rutas do viño Rías Baixas: www.rutasdelvinoriasbaixas.com
Συνέντευξη - μετάφραση στα ελληνικά: Βίκυ Ρούσκα