Ευρετήριο Άρθρου

H Zahara είναι μια κοπέλα τόσο γλυκιά (και από κοντά) και τόσο φωτογενής που μοιάζει μια κούκλα με σάρκα και οστά. Παρά το νεαρό της ηλικίας της, ξέρει να τα βγάζει πέρα στον κόσμο της μουσικής, και μέχρι σήμερα αναλαμβάνει η ίδια ό,τι αφορά τα κομμάτια της, τις αφίσες των συναυλιών, την μπάντα της... Και παρόλο που η κιθάρα στα χέρια της φαντάζει πιο μεγάλη από την ίδια, η Zahara ξέρει να εκμεταλλευτεί το ταλέντο της κάνοντας ποπ με την ευρεία έννοια της λέξης. Κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα:

Η Zahara γεννήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου του 1983 στην Ούμπεδα της Χαέν. Στα 12 συνέθεσε το πρώτο της τραγούδι, κατάφερε να συγκινήσει τους πιο κοντινούς της ανθρώπους, και από τότε δεν έπαψε να ασχολείται με τη μουσική. Τα χρόνια στο ωδείο δεν την «πολυ-έπειθαν», αλλά τη βοήθησαν να αναζητήσει μελωδίες και ώθησαν τη δημιουργική φαντασία της στη σύνθεση.

Στο πανεπιστήμιο σπούδασε Μουσική Αγωγή (για διδασκαλία στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση). Λίγο αργότερα γνώρισε τον Aure Ortega, ένα πιανίστα με τον οποίο έφτιαξαν βερσιόν κλασικών κομματιών σε τζαζ στιλ: από εκεί βγήκε το όνομα του ντουέτου, Jazzean2. Μετά από αυτό το πρότζεκτ, φρόντισε να αποδείξει το ταλέντο της σε ζωντανές εμφανίσεις όπου μοιράστηκε τη σκηνή με καλλιτέχνες της εμβέλειας του Joaquín Sabina ή του Javier Krahe, και συμμετείχε σε διαγωνισμούς. Ως συλλογή των εμπειριών που αποκόμισε αυτά τα χρόνια, η Zahara εξέδωσε η ίδια το 2005 τον δίσκο Día 913 (Μέρα 913), με 12 τραγούδια, κάποια καινούρια και άλλα ήδη γνωστά.

Στη συνέχεια, η Zahara συμπράττει με τους δυο μουσικούς του συγκροτήματος The Applebite από τη Γρανάδα, Alfonso Alcalá και Pablo García, και εμφανίζονται με το όνομα Zahara Eléctrica με το οποίο ηχογράφησαν αρκετά demo. Όμως το 2009 έγινε το μεγάλο μπουμ: La fabulosa historia de la chica que perdió el avión (Η απίθανη ιστορία του κοριτσιού που έχασε το αεροπλάνο), σε παραγωγή των Carlos Jean και Ricky Falkner. Ήταν το πρώτο άλμπουμ που εξέδωσε με μια πολυεθνική εταιρία, ένας δίσκος αισιόδοξος που θα γινόταν το διαβατήριο για να φτάσει η Zahara σε κάθε γωνιά της ισπανικής γεωγραφίας. Το πρώτο κομμάτι, Merezco (Αξίζω) έγινε το επίσημο τραγούδι του Ποδηλατικού Γύρου Ισπανίας της χρονιάς εκείνης. Η Zahara με την καινούρια της μπάντα, τους Chicos Fabulosos (Απίθανα Αγόρια), αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στις συναυλίες, προσπαθώντας να δίνει παντού live δυνατά και διασκεδαστικά μαζί. Συμμετείχε στον δίσκο-αφιέρωμα στον τραγουδοποιό Antonio Vega, τραγουδώντας μαζί με τους Love of Lesbian το κομμάτι Lucha de gigantes (Πάλη γιγάντων). Ενώ ετοιμάζει τη νέα της δισκογραφική δουλειά, επιδίδεται σε πρόβες και συναυλίες σε αίθουσες και μαγαζιά.

Ispania.gr─ Είναι σημαντικό για έναν νέο καλλιτέχνη όπως εσύ να βραβεύεται από τη Μουσική Ακαδημία της χώρας του; (Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Καλλιτέχνη, Μουσικά Βραβεία 2010.)

Zahara─ Είναι σημαντικό να λάβεις αναγνώριση από ανθρώπους που απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο με εσένα, αυτό είναι βέβαιο, αλλά πιστεύω ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται και πολύ στα σοβαρά. Είναι καλό για την καριέρα και για τον εγωισμό αυτού που τη λαμβάνει, αλλά δε διαρκεί πολύ, ειδικά στο δεύτερο από τα δύο. Είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν την αναγνώριση, αλλά από την άλλη βλέπω όλον αυτόν τον κόσμο που την αξίζει και δεν την έχει, και καταλαβαίνω πόσο άδικο είναι κατά βάθος.

I.─ Πώς ορίζεις τη μουσική σου;

Z.─ Αφού πέρασα από διάφορα στιλ, από τα 12 χρόνια μου που ξεκίνησα να συνθέτω, μπορώ να πω ότι κάνω ποπ, μουσική λαϊκή με την ευρύτερη έννοια της λέξης. Τραγούδια που μιλούν για τις ανθρώπινες συγκρούσεις, για τις προσωπικές σχέσεις, για τα φαντάσματα της κάθε μέρας.

I.─ Πώς άλλαξε η ζωή σου από τότε που μένεις στη Βαρκελώνη και τι σου πρόσφερε η καταλανική μουσική σκηνή σε προσωπικό επίπεδο; Μας εντυπωσίασε το αποτέλεσμα της συνεργασίας σου με τους Love of Lesbian μεταξύ άλλων...

Z.─ Ευχαριστώ πολύ. Το να ζει κανείς στη Βαρκελώνη σημαίνει αλλαγή ζωής, αλλά ίσως όχι με ορατό τρόπο. Αλλάζει τις εσωτερικές δομές της σκέψης, που γίνεται λιγότερο βιαστική, πιο χαλαρή και παρατηρητική. Η γνωριμία με μουσικούς που θαυμάζω υπήρξε καθοριστική στην καριέρα μου, γιατί μου επέτρεψε να προσεγγίσω με φυσικό τρόπο τη μουσική πραγματικότητα της καταλανικής σκηνής. Το να είμαι κοντά στον Ricky Falkner ή τον Santi Balmes (Love of Lesbian) με έκανε, χωρίς αμφιβολία, καλύτερη μουσικό. Και το ότι τραγουδάω με τον Santi είναι ένα δώρο.

I.─ Με ποιον καλλιτέχνη ή συγκρότημα του ισπανόφωνου μουσικού πανοράματος θα σου άρεσε να συνεργαστείς;

Z.─ Θα ήθελα πάρα πολύ να ανεβώ στη σκηνή με τους Amaral. Είχα την τύχη να τους παρακολουθήσω σε μια συναυλία με τους Love of Lesbian στο τέλος της περιοδείας τους και η ενέργεια που μετέδιδαν στη σκηνή ήταν έξω από τα συνηθισμένα.

I.─ Γνωρίζουμε ότι σπούδασες τζαζ και ότι ήσουν η φωνή του συγκροτήματος Jazzean2, με το οποίο ηχογράφησες μια μακέτα με σπουδαία κομμάτια της τζαζ. Είναι μέσα στα σχέδιά σου να ξανατραγουδήσεις αυτό το είδος της μουσικής;

Z.─ Ω... τι αναμνήσεις. Είναι μέρες που με πιάνω να ξαναλέω παλιά τραγούδια... Αλλά είναι τόσο πολύπλοκο. Πιστεύω ότι είναι ένα στιλ που απαιτεί μεγάλη αφοσίωση και εξάσκηση, και όσο κι αν μ’ αρέσει, δεν παύει να είναι αντιφυσικό. Δε νομίζω ότι θα ξανατολμούσα να το κάνω επαγγελματικά, αλλά αν μου το ζητήσεις, θα σου τραγουδήσω μετά χαράς το In a sentimental mood.

I.─ Πότε και πώς θα είναι ο επόμενος δίσκος σου; Θα είναι διαφορετικός από το άλμπουμ La fabulosa historia… ; Σε τι;

Z.─ Το πότε δεν το ξέρω, γιατί δεν εξαρτάται από εμένα. Εγώ θέλω να τον βγάλω μετά το καλοκαίρι, αλλά όπως σου λέω, δεν είναι κάτι που μπορώ να ελέγξω, αφού εξαρτάται περισσότερο από τη δισκογραφική μου.

Θα είναι διαφορετικός. Το άλμπουμ La fabulosa historia… συγκέντρωνε τραγούδια από διάφορες στιγμές, τα οποία μεταμορφώθηκαν από τον Carlos Jean και απέκτησαν ένα υπόβαθρο κάπως γιορταστικό και αισιόδοξο, το οποίο δε συμβαδίζει με την τωρινή μου διάθεση. Είμαι σε ένα μέρος πιο πολύπλοκο, μακρινό και θλιβερό, και αυτό φαίνεται στα τραγούδια που συνθέτω τώρα, οπότε προβλέπω ότι ο επόμενος δίσκος θα είναι, το λιγότερο ένα δράμα.

I.─ Είναι προφανές ότι σήμερα ζούμε στην εποχή της μουσικής δημοκρατίας, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να διαδώσει τις μουσικές ανησυχίες του μέσα από τα κοινωνικά μέσα (Facebook, Twitter, MySpace, κ.ά.). Γνωρίζουμε ότι σου αρέσει πολύ αυτός ο κόσμος και αφιερώνεις χρόνο για να επικοινωνήσεις με τον κόσμο που σε παρακολουθεί. Μπορείς να φανταστείς τη μουσική σου πορεία χωρίς το Ίντερνετ;

Z.─ Θα ήταν πολύ διαφορετική, αυτό είναι σίγουρο. Εγώ μεγάλωσα με τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Συνέπεσα με την ακμή του MySpace και έτσι πρόβαλα την καριέρα μου προς ένα κοινό που δεν υπήρχε πριν: το αγόρι ή το κορίτσι που βρίσκεται στο σπίτι μπροστά στον υπολογιστή του και ακούει αυτό που του προτείνει ένας φίλος. Έτσι αναπτύχθηκε η δουλειά μου, αυξήθηκε το κοινό μου και διατηρείται ως σήμερα.

I.─ Τι γνώμη έχεις για την κατάσταση που περνά η δισκογραφική βιομηχανία;

Z.─ Θεωρώ ότι ήταν ένα προαναγγελθείς θάνατος. Για δεκαετίες ζούσαν χαλαροί εκμεταλλευόμενοι ένα σύστημα που είχε μετρημένες τις μέρες. Δε βρήκαν τρόπο να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες και θέλησαν να πουλήσουν τη σχολή της κακογουστιάς που είναι αυτή που τώρα τους φέρνει αποτυχίες. Πολυεθνικές εταιρίες κάθε είδους στρέφουν τώρα την προσοχή τους σε καλλιτέχνες της ανεξάρτητης σκηνής με φτιαγμένες καριέρες, αντί να τις δημιουργήσουν αυτοί με τους καλλιτέχνες που διέθεταν.

I.─ Τι είναι αυτό που σου αρέσει λιγότερο από τον κόσμο της μουσικής;

Z.─ Η ίδια η μουσική βιομηχανία. Το γεγονός ότι κάποιος που ξέρει να πουλάει ντομάτες νομίζει ότι είσαι μια ντομάτα που πρέπει να πουλήσει γιατί η φλούδα είναι λαμπερή και κόκκινη, ακόμα κι αν είναι σάπιο το εσωτερικό.

I.─ Ευχαριστούμε για το χρόνο σου, Zahara. Από την Ελλάδα σου ευχόμαστε καλή επιτυχία για τον καινούριο δίσκο και για όλα τα πρότζεκτ σου! Μακάρι να μπορέσουμε να σε ακούσουμε κάποια μέρα ζωντανά!

Z.─ Εγώ σας ευχαριστώ! Ήταν χαρά μου!

Ανεπίσημη ιστοσελίδα: www.zaharamania.net
Επίσημη ιστοσελίδα: http://zaharapop.com/
MySpace: www.myspace.com/zaharapop
Flickr: www.flickr.com/photos/zaharapop
Youtube: www.youtube.com/user/zaharatv/

Εισαγωγή, μετάφραση στα ελληνικά: Βίκυ Ρούσκα
Ερωτήσεις: Βίκυ Ρούσκα, Στέλιος Πλαΐτης


Zahara es una muchacha tan dulce (también de cerca) y tan fotogénica que parece una muñeca de carne y hueso. A pesar de su corta edad, ya sabe manejarse bien en el mundo de la música, y hasta la fecha se encarga ella misma de sus temas, sus carteles, su banda… Y aunque la guitarra entre sus brazos parezca más grande que ella, Zahara sabe sacar partido a su talento haciendo música pop en un sentido amplio de la palabra. Más o menos así empezó todo:

Zahara nació el 10 de septiembre de 1983 en Úbeda, Jaén. A los 12 años compuso su primera canción, consiguió emocionar a su gente más cercana, y desde entonces no ha dejado de dedicarse a la música. El tiempo en el conservatorio lo pasó «con poco convencimiento», aunque le facilitó la búsqueda de melodías e impulsó su imaginación para componer.

En la universidad estudió Magisterio Musical. Poco más tarde conoció a Aure Ortega, un pianista con quien realizaría versiones de clásicos en un estilo tirando a jazz: de ahí el nombre del dúo, Jazzean2. Tras ese proyecto, se dedicó a mostrar su talento en directo compartiendo escenario con artistas de la talla de Joaquín Sabina o Javier Krahe y presentándose a concursos. Como recopilación de unos cuantos años de experiencias, Zahara se autoeditó en 2005 Día 913, con 12 canciones, algunas nuevas y otras ya conocidas.

A continuación, Zahara se une a dos músicos del grupo granadino The Applebite, Alfonso Alcalá y Pablo García, y tocan bajo el nombre Zahara Eléctrica llegando a grabar varias demos. Pero en 2009 llegaría el boom: La fabulosa historia de la chica que perdió el avión, producido por Carlos Jean y Ricky Falkner. Era el primer disco editado bajo un sello multinacional, un disco optimista que llevaría a Zahara a todos los rincones de la geografía española. El primer corte, Merezco, sonó como canción oficial de la Vuelta Ciclista a España de ese año. Zahara se dedicó con su nueva banda, los Chicos Fabulosos, por completo a los conciertos, intentando llegar a todas partes con un directo potente y divertido. Participó en el disco-homenaje al cantautor Antonio Vega, cantando junto a Love of Lesbian el tema Lucha de gigantes. Μientras se cuece su nuevo disco, alterna ensayos y conciertos en salas y locales.

Ispania.gr─ ¿Es importante para un joven artista como tú ser premiado por la Academia de la Música de su país? (Mejor Autor Revelación, Premios de la Música 2010.)

Zahara─ Es importante el reconocimiento de la gente que se dedica a lo mismo que tú, por supuesto, pero creo que tampoco hay que tomárselo demasiado en serio. Es bueno para la carrera y para el ego, pero no dura mucho, sobre todo, en lo segundo. Estoy agradecida de haberlo recibido pero también miro a toda esa gente que lo merece y no lo tiene y me doy cuenta de que lo injusto que es en el fondo.

I.─ ¿Cómo definirías tu música?

Z.─ Tras haber pasado por varios estilos, desde los 12 años que empecé a componer, puedo decir que hago pop, música popular en el sentido más amplio de la palabra. Canciones que hablan de los conflictos humanos, de las relaciones personales, de los fantasmas de cada día.

I.─ ¿Cómo ha cambiado tu vida desde que vives en Barcelona y qué te ha aportado la escena musical catalana a nivel profesional? Nos ha impresionado el resultado de tu colaboración con Love of Lesbian entre otros…

Z.─ Muchas gracias. Vivir en Barcelona te cambia la vida, pero tal vez de una manera no visible. Cambia las estructuras internas de pensamiento, se vuelve pausado, relajado, observa. Conocer a los músicos a los que admiro ha sido determinante en mi carrera, porque me ha permitido acercarme, de manera natural, a la realidad de la música en la escena catalana. Estar cerca de Ricky Falkner o Santi Balmes (Love of Lesbian) me ha hecho, sin duda, mejor músico. Y cantar con Santi es un regalo.

I.─ ¿Con qué artista o banda del panorama musical hispano te gustaría colaborar?

Z.─ Me encantaría subirme a un escenario con Amaral. Tuve la suerte de verlos tocando con Love of Lesbian en el fin de gira y la energía que transmitían en el escenario fue fuera lo normal.

I.─ Sabemos que has estudiado jazz y que fuiste la voz del grupo Jazzean2, con el que grabaste una maqueta de grandes temas del jazz. ¿Entra dentro de tus planes volver a cantar este género de música?

Z.─ Oh... qué recuerdos. Hay días que me descubro repasando viejas canciones... Pero es tan complicado. Creo que es un estilo que requiere mucha dedicación y entrenamiento, y que por mucho que me guste, no deja de ser antinatural. No creo que me vuelva a atrever a hacerlo profesionalmente, aunque si me lo pides, te cantaré encantada In a sentimental mood.

I.─ ¿Cuándo y cómo será tu próximo disco? ¿Será diferente a La fabulosa historia… ? ¿En qué?

Z.─ Cuándo no lo sé, porque no depende de mí. Yo quiero sacarlo después de verano, pero como te digo, no es algo que pueda controlar, ya que depende más de mi discográfica.

Será distinto. La fabulosa historia... recogía canciones de varios momentos que transformadas bajo la mano de Carlos Jean quedaron con un poso festivo y optimista del cual carezco ahora mismo. Estoy en un lugar más complejo, lejano y triste, y eso se nota en las canciones que compongo ahora, así que preveo que el siguiente disco, cómo mínimo será un drama.

I.─ Es evidente que hoy vivimos en la era de la democracia musical, donde cualquiera puede difundir sus inquietudes musicales a través de los medios sociales (Facebook, Twitter, MySpace y otros). Sabemos que a ti te gusta mucho este mundo y dedicas tiempo para contactar con la gente que te sigue. ¿Puedes imaginar tu trayectoria musical sin Internet?

Z.─ Habría sido muy distinta, eso seguro. Yo crecí con las redes sociales. Coincidí con el momento de auge de Myspace y eso proyectó mi carrera hacia un público que antes no existía: el chico o chica que está en su casa frente a su ordenador y escucha la recomendación de un amigo. Así creció mi trabajo, mi público y se mantiene hoy en día.

I.─ ¿Qué opinas de la situación que está atravesando la industria discográfica?

Z.─ Creo que era una muerte anunciada. Durante décadas se han mantenido relajados explotando un sistema que no tenía los días contados. No han sabido adaptarse a las nuevas tecnologías y han querido vender la escuela del mal gusto que es la que ahora les está fracasando. Multinacionales de todo tipo se fijan ahora en artistas indies con carreras hechas en lugar de haberlas creado ellos con los artistas que tenían.

I.─ ¿Qué es lo que menos te gusta del mundo de la música?

Z.─ La industria de la música en sí misma. El que alguien que sabe vender tomates piense que eres un tomate que hay que vender porque tiene una piel brillante y roja, aunque por dentro esté podrido.

I.─ Gracias por tu tiempo, Zahara. Desde Grecia deseamos mucho éxito para el nuevo disco y todos tus proyectos. ¡Ojalá podamos escucharte algún día en directo!

Z.─ ¡Gracias a vosotros! ¡Ha sido un placer!

Página web: www.zaharamania.net
Página web (oficial): http://zaharapop.com/
MySpace: www.myspace.com/zaharapop
Flickr: www.flickr.com/photos/zaharapop
Youtube: www.youtube.com/user/zaharatv/

Introducción, traducción al griego: Vicky Rouska
Preguntas: Vicky Rouska, Stelios Plaítis