Ευρετήριο Άρθρου

Αυτή τη συνταγή την αφιερώνω σε όλους εσάς που αγαπάτε το κρύο... όταν είστε σπίτι σκεπασμένοι με μια κουβερτούλα κι έχετε τη σόμπα στα πόδια σας. Είναι μια σούπα που ελάχιστα γνωρίζουν οι τουρίστες και που δεν είναι πολύ ελκυστική στην όψη, αλλά έχει υπέροχη γεύση. Επιπλέον, η εκτέλεση της συνταγής είναι πολύ απλή και το σκόρδο είναι πολύ υγιεινό για την καρδιά και το στομάχι. Ορίστε λοιπόν:

Υλικά:
1 κούπα λάδι
2 ώριμες ντομάτες
6 σκελίδες σκόρδο
½ καρβέλι σκληρό ψωμί
6 κούπες νερό
1 αβγό
1 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:
Το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τεμαχίσουμε και να τρίψουμε τις ντομάτες στον τρίφτη. Στη συνέχεια ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τα σκόρδα.
Βάζουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και όταν ζεσταθεί λιγάκι προσθέτουμε τα σκόρδα και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα στα σκόρδα. Αυτό που θέλουμε είναι να διαλυθούν όσο καλύτερα γίνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο, αφήνουμε να μαγειρευτούν σε χαμηλή φωτιά.
Κόβουμε σε κομμάτια το σκληρό ψωμί και το προσθέτουμε στην ντομάτα και το σκόρδο και ανακατεύουμε συνέχεια (για 3-4 λεπτά). Μετά προσθέτουμε το νερό και αναμιγνύουμε καλά όλα τα υλικά.
Το τελευταίο που μένει να κάνουμε είναι χτυπήσουμε το αυγό και να το ρίξουμε στη σούπα. Θα δείτε πώς στερεοποιείται με τη ζέστη και τι γεύση δίνει στη σούπα.

Δυο πράγματα ακόμα: η επιλογή του λαδιού αλλάζει ριζικά τη γεύση αυτής της σούπας. Προσωπικά προτιμώ το ελαιόλαδο, αλλά περί ορέξεως κολοκυθόπιτα.
Και μια τελευταία συμβουλή που δεν ισχύει μόνο γι’ αυτή τη σούπα, αλλά γενικά για όλα τα φαγητά που σερβίρονται σε βαθύ πιάτο. Το φαγητό που αφήνουμε να ‘‘ξεκουραστεί’’, πάντα έχει καλύτερη γεύση. Το καλό πράγμα αργεί να γίνει.


Esta receta se la dedico a todos los que os gusta el frío... cuando estáis en casa abrigaditos con una mantita y la estufa en los pies. Es un plato de cuchara, poco conocido por los turistas y no muy atractivo a la vista, pero sabe a gloria. Además su elaboración es sencillísima y el ajo muy sano para el corazón y el estómago. Ahí va:

Ingredientes:
1 taza de aceite
2 tomates maduros
6 dientes de ajo
1/2 barra de pan duro
6 tazas de agua
1 huevo
1 cucharadita de sal

Elaboración:
Lo primero que hacemos es cortar y rallar el tomate. A continuación se pelan y se cortan los ajos.
Se pone el aceite en una cazuela y cuando esté un poco caliente se añaden los ajos y se dejan a fuego lento.
Añadimos el tomate rallado a los ajos. La idea es que queden bien desechos. Igualmente, dejamos que se hagan a fuego lento.
Troceamos el pan duro y lo añadimos al tomate y al ajo, sin dejar de remover (durante 3 ó 4 minutos). Después añadimos el agua y mezclamos bien todos los ingredientes.
Lo último que nos queda por hacer es batir el huevo y echarlo a la sopa, veréis como se va solidificando con el calor y qué sabor le da a este guiso.
Se deja cocer a fuego lento durante un cuarto de hora y ya está lista. Sólo queda añadir sal al gusto.

Dos cosas más: la elección del aceite cambiará radicalmente el sabor de esta sopa. Personalmente prefiero el de oliva, pero para gustos los colores.
Y un último consejo que vale no sólo para esta sopa sino para todos los platos de cuchara en general. La comida que se deja reposar, siempre sabe mejor. Lo bueno se hace esperar.