26.05.08

El representante heleno recordó que en esta tierra en la que «Baco fabricó su vino» hay ocho regiones productoras

Desde el Nuevo Mundo otra vez al Viejo. Si hace dos años el país invitado a Vinoble fue Canadá, este año las miras se han puesto en Grecia, la cuna del vino dulce en Europa y la tierra en la que el cultivo de la vid está asociada a la tradición y los mitos. El mismo director general de Agricultura, Desarrollo y Alimentación del Gobierno heleno, Dimitris Bampilis, que estuvo ayer presente en el acto de inauguración, lo dejó claro al evocar que «Baco fue el dios que cultivó la vid y fabricó vino». Eso, sin duda, condiciona la cultura vitivinícola griega.

altΣτα χρονικά του Στράβωνα βρίσκουμε αναφορές στους μηλώνες των Αστούριας, που τότε ήταν γνωστοί ως pomares (pomus –μήλο στα λατινικά–). Οι μηλώνες εμφανίζονται επίσης σε μεσαιωνικά δημόσια έγγραφα που αφορούν εκχωρήσεις δικαιώματων εκμετάλλευσης γης, απόδειξη πως εκείνη την εποχή η καλλιέργεια του αστουριανού μήλου ήταν ήδη σημείο αναφοράς στην Ιβηρική χερσόνησο.

Χώρος και χρόνος
Η παραγωγή του φυσικού μηλίτη ιστορικά καταλάμβανε ολόκληρη την οροσειρά της Κανταβρίας, διατηρώντας ως κέντρο της από τον 19ο αιώνα και μετά κυρίως το Πριγκηπάτο των Αστούριας και την Γκιπούθκοα. Στις 12 Νοεμβρίου του 2002 δημιουργήθηκε η ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) της Sidra de Asturias και έκτοτε χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του μηλίτη αποκλειστικά μήλα ενδογενούς προέλευσης, όπως προβλέπεται από το σύστημα ποιότητας που έχει εκπονήσει το ρυθμιστικό συμβούλιο (Consejo Regulador).

La gente toma el aperitivo en la terraza de un bar de Madrid. EFE

En Cataluña hay un total de 15.859 bares o restaurantes, uno por cada 454 habitantes, una cantidad algo inferior a la media española, que es de un establecimiento de este tipo cada 456 personas, según se desprende de los datos del Anuario Económico de España 2008 de La Caixa, que recoge los datos de 2007.

En Aragón hay un bar o restaurante por cada 353 habitantes, en tanto que la proporción es de 354 en Asturias y de casi 358 en Baleares, mientras que en la ciudad autónoma de Ceuta se eleva a más de mil y en la de Melilla es de 661.

altΜε αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του Ηλία Μαμαλάκη στην Ισπανία και συγκεκριμένα σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη και Τολέδο για την εκπομπή "Μπουκιά και συχώριο", του ζητήσαμε να παραχωρήσει μια συνέντευξη στο ispania.gr. Τον ευχαριστούμε πολύ ελπίζοντας σε νέες γαστρονομικές εξόρμησεις του και σε άλλες περιοχές της Ισπανίας!

IΣΠΑΝΙΑ - Marques de Caceres
Το καμάρι της ισπανικής οινοποιίας

Επισκεφθήκαμε το διάσημο οινοποιείο στη Ριόχα και μάθαμε την ιστορία του από την Κριστίνα Φορνέρ, τη σημερινή ιδιοκτήτριά του, που συνεχίζει μια πολύχρονη οικογενειακή παράδοση

«Απόψε θα πιούμε Ριόχα!», δήλωσε ο φίλος μας και γέμισε τα ποτήρια με Τempranillo, μια Gran Reserva 2000 Marques de Caceres. Τα πλούσια αρώματα και η βελούδινη γεύση του κρασιού ενθουσιάζουν τους συνδαιτυμόνες κι εγώ, μέσα από το ποτήρι μου, κάνω ένα φλας μπακ στην επίσκεψή μου, λίγους μήνες πριν, στο φημισμένο ισπανικό οινοποιείο, στους ανθρώπους, στα κρασιά, στους αμπελώνες.