Το Harvest Coffee & Wine (Ευριπίδου & Αιόλου 64) παρουσιάζει από αυτό το χειμώνα, στους λάτρεις του καφέ και του κρασιού και όσους αγαπούν το κέντρο της Αθήνας, μια ολοκληρωμένη γαστρονομική πρόταση και μας προσκαλεί να το ανακαλύψουμε!

Ο Καφές στο Harvest: προέρχεται από ποιοτικές ποικιλίες (speciality coffees) που εναλλάσσονται συχνά, για να απολαμβάνουμε διαφορετικές και εξίσου μοναδικές γεύσεις. Ο καφές που θα δοκιμάσουμε στο Harvest Coffee & Wine, καβουρδίζεται ειδικά και προσφέρεται από ειδικευμένους barista, με βαθειά γνώση για τη γευστική ταυτότητα των ποικιλιών, τις σύγχρονες τεχνοτροπίες παρασκευής του καφέ και τη latte art τέχνη, για το πιο άρτιο γευστικά και αισθητικά αποτέλεσμα.

Το Cinco άνοιξε τον Γενάρη μαζί με μια μεγάλη φουρνιά νέων resto – τα περισσότερα ποντάρανε στην απλότητα, τις γνώριμες γεύσεις (ελληνική κουζίνα ή/και μοντέρνα grill-σουβλατζίδικα), τις πολύ χαμηλές τιμές. Το Cinco σπάει το σερί της μονοτονίας και διαφοροποιείται. Καταρχήν είναι πολύ όμορφο και σούπερ ντιζαϊνάτο (πρώτος μου μίλησε γι’ αυτό εντυπωσιασμένος φίλος αρχιτέκτονας). Το χώρο έχουνε φτιάξει οι eask associates (Ελένη Ασπιώτου, αρχιτέκτων, Σωτήρης Κατσίγιαννης, πολιτικός μηχανικός) και έχει αυτό που λέμε βιομηχανικό στιλ (αδρές γραμμές, πολύ σίδερο, φωτιστικά από χαλκό), που συνδυάζει με πολλές τεατράλε πινελιές (έντονα χρώματα, bizarre αντικείμενα, παιχνίδια με το φωτισμό). Η ομάδα των ιδιοκτητών είναι πέντε πολύ νεαρά για επιχειρηματίες παιδιά κι αυτό με κάποιον τρόπο δίνει στην ατμόσφαιρα τόνους ανάλαφρους, μοντέρνους, χαρούμενους.

Ramon FreixaΤο ιταλικό περιοδικό Bell’ Europa, το μοναδικό περιοδικό στην Ευρώπη και μάλλον στον κόσμο, το οποίο καταγράφει ότι καλό από κάθε άποψη υπάρχει στην Ευρώπη, στο τεύχος Ιανουαρίου 2012, έχει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα στην Μαδρίτη (Madrid, l’ arte nel piatto), την οποία χαρακτηρίζει μια από τις καινούργιες πρωτεύουσες της γαστρονομίας και προτείνει διάφορα εστιατόρια. Ας τα δούμε:

του Κωνσταντίνου Αρχοντάκη

Mια εργασία του Κωνσταντίνου Αρχοντάκη για την ισπανική διατροφή και κουζίνα. Γίνεται αναφορά στα κυριότερα προϊόντα που παράγει κάθε αυτονομία και παρατίθενται συνταγές για μερικά από δημοφιλέστερα πιάτα της ισπανικής γαστρονομίας.

Τα ελληνικά τυριά είναι χωρίς αμφιβολία εξαιρετικής ποιότητας και οι Έλληνες είναι γνωστό πως κρατάμε τα ηνία παγκοσμίως στην τυροφαγία. Αν όμως ο ουρανίσκος σας ζητά νέες γευστικές εμπειρίες, δοκιμάστε τα τέσσερα ισπανικά τυριά Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που σας προτείνουμε παρακάτω. Αν σχεδιάζετε ταξίδι στην Ισπανία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε ένα αστουριάνικο εστιατόριο και να ζητήσετε patatas cabrales (πατάτες με σάλτσα που φτιάχνεται από το τυρί με το ίδιο όνομα). Αντίστοιχα ψάξτε και τα υπόλοιπα τυριά, αν δηλώνετε λάτρης τους. Πραγματικά, αξίζει τον κόπο!