Συνεχίζονται οι νόστιμες και οικονομικές συνταγές στο Abanico, στο εργαστήρι μαγειρικής με συνταγές από το Cádiz της Andalucía.

Η πρώτη νοστιμιά που φτιάξαμε τις προάλλες στο Abanico, στο εργαστήρι μαγειρικής από το Cádiz της Andalucía, ήταν τα panizas. Πρόκειται για παραδοσιακό πιάτο του Cádiz με ιστορία που ξεκινά τον 18ο αιώνα, όταν στην πόλη ζούσαν έμποροι και πλούσιοι καραβοκύρηδες που προσλάμβαναν επαγγελματίες μάγειρες από όλον το κόσμο για να δουλέψουν στα σπίτια τους. Οι Ιταλοί τους έμαθαν την γενοβέζικη φαρινάτα -ένα είδος ψωμιού από ρεβυλάθευρο που ψηνόταν στο φούρνο- και στο πέρασμα του χρόνου οι Γαδιτάνοι την εξέλιξαν και την προσάρμοσαν στα γούστα τους, φτιάχνοντας τα panizas.

Συστατικά (4 άτομα)

  • 2 κιλά ουρά ταύρου (γίνεται και με μοσχαρίσια ουρά)
  • 3 πράσα
  • 4 κρεμμύδια
  • 4 καρότα
  • 4 σκελίδες σκόρδου
  • ½ λίτρο ζωμός κρέατος
  • 1λίτρο κόκκινο κρασί
  • 2 φύλλα δάφνης
  • αλάτι και πιπέρι
  • 2 κουταλιές αλεύρι

Γράφουν:
η Amor López Jimeno και
ο Israel Sanz Sánchez
(Valladolid)

ΙΣΤΟΡΙΑ

Η παέγια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό. Προέρχεται από την περιοχής της ανατολικής Ισπανίας (Levante), οπού υπάρχει μια μεγάλη λιμνοθάλασσα (Albufera) στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι, και ήταν λαϊκό φαγητό, φτιαγμένο στην αρχή από υπολείμματα φαγητών.

"Γκαθπάτσο", "σαλμορέχο" κι άλλες κρύες σούπες ιδανικές για το καλοκαίρι

Γράφει η Amor López Jimeno
Universidad de Valladolid (España)
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το “ανδαλουσιάνικο γκαθπάτσο” είναι μια κρύα σούπα, νόστιμη, δροσιστική και πλήρης βιταμινών. Ξεδιψά και διατηρεί τον οργανισμό ενυδατωμένο, γι’αυτό είναι ιδανική για παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς, και γενικά για όλους κατά τους καύσωνες του καλοκαιριού τόσο στην Ανδαλουσία όσο στην Ελλάδα. Επίσης είναι μια πανεύκολη και γρήγορη συνταγή, με υλικά που βρίσκουμε παντού στην αγορά.