της Αγλαΐας Κρεμέζη

Λίγοι έχουν την ικανότητα να αντισταθούν στις καλοτηγανισμένες πατάτες. Και πάντως εγώ δεν είμαι από εκείνους που μπορούν να τις προσπεράσουν αδιάφορα. Eπειδή αποφεύγω το αλάτι –και πατάτες τηγανητές ανάλατες δεν τρώγονται– έχω επινοήσει να τις συνοδεύω με πηχτό παραδοσιακό γιαούρτι ανακατεμένο με καυτερή μουστάρδα, και ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι.

Για 4 άτομα

Υλικά:
300 γρ. φακές
1 τσορίθο (γλυκό ή πικάντικο, ανάλογα με το γούστο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα
1 μικρό ποτήρι λάδι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φύλλο δάφνης

Ingredientes:

(Para 4 o 6 personas)

2 pollos de 1Kg, 2 cebollas grandes, 2 zanahorias, 3 patatas, 2 cervezas, aceite, harina, pimienta, sal.

«Ζεστό ποτό γαλικιανής προέλευσης, που φτιάχνεται καίγοντας ορούχο (είδος οινοπνευματώδους αποστάγματος από στέμφυλα, παρόμοιο με το τσίπουρο) με λεμόνι και ζάχαρη.» Έτσι το ορίζει το λεξικό της RAE. Να προσδιορίσουμε όμως κάποιες λεπτομέρειες και να βγάλουμε συμπεράσματα.

Αυτό που έχουμε ξεκάθαρο είναι ότι η κεϊμάδα είναι γνήσια γαλικιανή. Δεν υπάρχει εορτασμός, φιέστα ή διασκέδαση που να χαίρει εκτίμησης αν δε λάβει τέλος με αυτήν την παράδοση, που έχει μετατραπεί σε ιεροτελεστία.

alt
Στην καθημερινότητα της εβδομάδας, η ενασχόλησή μου περιορίζεται στην εύρεση της απλότητας των γεύσεων και των γαστρονομικών μου ανησυχιών. Στην απλότητα, λοιπόν, αναγνωρίζω το βασικό μου ένστικτο, αυτό το ίδιο ένστικτο που με κάνει να κάτσω στο τραπέζι, αντίδοτο ευλογημένο και διάλειμμα από τη δουλειά, τις υποχρεώσεις και τις λοιπές δεσμεύσεις. Στην απλότητα βρίσκω την ισορροπία που με κρατά μακριά από τα λεπτεπίλεπτα και εξεζητημένα υλικά, μία ισορροπία που με κάνει να ψάξω ξανά και ξανά έργα μαγειρικής τέχνης, έργα απλά και άρτια.