Την Κυριακή του Πάσχα, στην Ισπανία, κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας, της Αραγονίας και της Βαλένθιας, οι νονοί, μετά την λειτουργία, προσφέρουν στα βαφτιστήρια τους τη Mona (λέξη που προέρχεται από τα αραβικά). Είναι, κατά κανόνα, ένα παραδοσιακό γλυκό, ένα είδος γλυκού ψωμιού (αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγό, βούτυρο, ζάχαρη) σαν το δικό μας τσουρέκι το οποίο διακοσμείται με αυγό ή αυγά βραστά, άλλοτε βαμμένα, άλλοτε σοκολατένια. Άλλη εκδοχή μπορεί να είναι μία τούρτα που τη στολίζουν με ‘φιγούρες’ που αρέσουν στα παιδιά και συνοδεύεται με ένα σοκολατένιο αυγό.

Υλικά (για μια φόρμα 22 εκ.)
Για τη βάση μπισκότου καρύδας
200 γρ. αλεύρι
75 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
50 γρ. ζάχαρη άχνη
100 γρ. τριμμένο ινδοκάρυδο

Αυτή τη συνταγή την αφιερώνω σε όλους εσάς που αγαπάτε το κρύο... όταν είστε σπίτι σκεπασμένοι με μια κουβερτούλα κι έχετε τη σόμπα στα πόδια σας. Είναι μια σούπα που ελάχιστα γνωρίζουν οι τουρίστες και που δεν είναι πολύ ελκυστική στην όψη, αλλά έχει υπέροχη γεύση. Επιπλέον, η εκτέλεση της συνταγής είναι πολύ απλή και το σκόρδο είναι πολύ υγιεινό για την καρδιά και το στομάχι. Ορίστε λοιπόν:

Όταν πρωτοδιάβασα αυτήν τη συνταγή, ανατρίχιασα. Μα γαλοπούλα με σοκολάτα κουβερτούρα γίνεται; Και όμως γίνεται, και μάλιστα βρήκα το αποτέλεσμα γευστικότατο· H περιέργεια με έκανε να στήσω αμέσως την κατσαρόλα... Η συνταγή για το Mole Poblano, που είχα πρωτοκάνει τότε -επτά χρόνια πριν- ήταν πιο απλή από αυτήν που βρήκα στο βιβλίο «Η Λατινική Αμερική, οι συγγραφείς και η κουζίνα της» των Μαρίνας Αννίνου και Γιάννη Λεμονή (εκδ. Ερμείας). Στην όμορφη αυτή έκδοση βρίσκει κανείς αποσπάσματα από βιβλία Λατινοαμερικανών συγγραφέων, που περιγράφουν φαγητά και διατροφικές συνήθειες, καθώς και συνταγές.

Πριν μερικά χρόνια ως φοιτήτρια Erasmus είχα την ευκαιρία να περάσω τα Χριστούγεννα μαζί με μία πολύ καλή και φιλική οικογένεια από το Βαγιαδολίδ (Valladolid, Castilla y León). Από όλα τα φανταστικά πιάτα που δοκίμασα εκείνη την μέρα, ένα μου έμεινε αξέχαστο. Ήτανε το dátiles con bacón, δηλαδή χουρμάδες με μπέικον. Σας παρουσιάζω την συνταγή για να το απολαύσετε!