altΜία παραδοσιακή συνταγή τις ισπανικής κουζίνας που μαγειρεύουμε συχνά στην οικογένειά μου!

Και η φωτογραφία είναι δική μου.


Για 4 άτομα


Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
Χρόνος μαγειρέματος: 1 ώρα

Το τουρόν αποτελεί αγαπημένο χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν επιτρέπεται να λείπει από κανένα νοικοκυριό στην Ισπανία. Είναι μια μάζα που φτιάχνεται από μέλι, ζάχαρη, ασπράδι αυγού, αμύγδαλα ασπρισμένα και καβουρδισμένα, στην οποία δίνεται ορθογώνιο σχήμα.

Ο όρος τουρόν αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραδοσιακή ζαχαροπλαστική της πόλης Χιχόνα, που βρίσκεται στο Αλικάντε. Το τουρόν του Αλικάντε είναι σκληρό και μοιάζει πολύ σε εμφάνιση και γεύση με το ελληνικό μαντολάτο. Το τουρόν της Χιχόνα, αντίθετα, είναι μαλακό. Εκτός από αυτές τις δυο ποικιλίες, θα βρούμε τουρόν με κρόκο αυγού, με φρούτα, καρύδα, σοκολάτα και ό,τι άλλο βάλει ο νους των παραδοσιακών εργαστηρίων.

Το φιδέ, αντίθετα με τα μακαρόνια, το μαγειρεύουμε μαζί με τη σάλτσα και τα υπόλοιπα υλικά που το συνοδεύουν, ώστε να "κλέψει" όλη τη γεύση τους.

Το συγκεκριμένο πιάτο είναι κατάλληλο για άτομα που πάσχουν από υπέρταση ή διαβήτη. Συνιστάται επίσης η σποραδική κατανάλωση του από άτομα παχύσαρκα, με υψηλή χοληστερόλη ή νεφρική ανεπάρκεια.

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης υπάρχει στην ιστοσελίδα του (http://www.karlosnet.com/).

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μαγειρέματος της πέστροφας στη Ναβάρρα, όμως ο πιο διάσημος απ’ όλους είναι γνωστός ως πέστροφα αλά Ναβάρρα και γίνεται με χαμόν.

Ιστορικά, το πιάτο αυτό γεννήθηκε από την αφθονία του συγκεκριμένου ψαριού στους ποταμούς της Ναβάρρα, αλλά και από τη δυσκολία ανεύρεσης λαδιού. Γι’ αυτό το λόγο, το λίπος του χαμόν ή του λαρδιού αναλαμβάνει να αντικαταστήσει τα λιπαρά του λαδιού, και φυσικά, να δώσει μια πιο αλμυρή και ελκυστική γεύση, αφού η πέστροφα είναι ένα ψάρι μάλλον άνοστο. Πρόκειται για μια συνταγή που έχει διαπρέψει διεθνώς, σε τέτοιο βαθμό που ο συγκεκριμένος τρόπος μαγειρέματος στη γαλλική κουζίνα είναι γνωστός με το πραγματικό του όνομα, επικαλούμενος το παλιό βασίλειο.

Το πιάτο αυτό είναι παραλλαγή της fabada asturiana, που πλέον πολλοί Αστουριανοί παντρεύουν με πέρδικα, αγριογούρουνο, κότα, καβουρομάνα, αστακοκαραβίδα, ακόμα και με χταπόδι. 

Η συνταγή που ακολουθεί είναι του Βάσκου μάγειρα Karlos Arguiñano από το βιβλίο του Mis recetas favoritas (Bainet media, 2004). Επίσης είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του.